Föregående sida

Tidningsklipp med anknytning til Gotlands försvar / 1927

 

Ett flygmissöde

Gotlänningen 31/8 1927

Ett flygmissöde inträffade vid 12-tiden i går middags, då två arméflygmaskiner, kommande från Malmslätt för att här bedriva övningar tillsammans med Gotlands trupper, skulle gå ned på Visborgs slätt. Den ena maskinen råkade vid landningen nämligen hamna i en gammal skyttegrav på det ännu ej iordningställda flygfältet, varvid dess landningsställ och ena undervinge blevo åtskilligt skadade. Flygarna däremot undkommo utan några som helst skador.

Maskinen fördes av löjtnanten vid Södermanlands regemente S. E. B. Schyberg och som spanare medföljde löjtnanten vid Västerbottens regemente O. R. Carlgren. Erforderliga delar rekvirerades omedelbart från Malmslätt, och i dag har montör hitlänt, som omedelbart tagit itu med den skadade maskinen.

Flygmaskinerna ha hitkommit för att bedriva övningar huvudsakligen tillsammans med artillerikåren, vilken f. n. är förlagd i Tofta, och komma att kvarstanna på Gotland veckan ut. Därefter, alltså om måndag, vidtaga gemensamma övningar för infanteriregementet och artillerikåren.

 

 

 

Dödsfall. C. G. L. Grönberg

Gotlänningen 31/8 1927

Efter en längre tids sjukdom avled i måndags (29/8 1927) på garnisonssjukhuset å Visborgs slätt gevärshantverkaren och svärdsmannen vid Gotlands infanteriregemente C. G. L. Grönberg i en ålder av 62 1/2 år. Den avlidne, som var en i sitt fack synnerligen duktig och duglig yrkesman, efterlämnar som närmast sörjande maka, född Hellberg, samt barn och barnbarn.

 

 

 

Fårösund som flygstation

Gotlänningen 2/9 1927

Flygstyrelsens förslag till stat för flygvapnet, avsedd att förläggas nästa riksdag, upptager ordinarie anslag på 6,528,100 kr. och extra anslag på 10,296,200 kr., därav 8,686,200 kr. för nästa budgetår. För iståndsättandet av flygetablissementet i Fårösund upptages i förslaget ett anslag av 55,000 kr.

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig