Föregående sidaa

Kanslihuset

K0025.001

Kanslihuset är, som övriga byggnader vilka stod färdiga 1905, uppfört efter Erik Josephsons typritningar. Typritningen för kanslihus visar en tre våningar hög byggnad med källare och inredd vind. Källaren upptas i det närmaste helt av centraluppvärmningssystemets kalorifärer och bränsleförråd. Bottenvåningen upptas helt av rum för dagbefäl samt vakt och arrestlokaler. Våningen en trappa upp innehåller enbart expeditionslokaler. I våningen två trappor upp finns regementschefens kansli med ordersal samt officersmäss, innehållande matsal, kök, samlingssal och bibliotek. Vinden är inredd med bostadsrum för subalternofficerare, officersvolontärer och mässbetjäning. Från kaserngårdssidan leder en separat trappa (köksingång) upp till mässen och vinden. Till skillnad mot övriga kanslihus, som ingick i de etablissement som Arméförvaltningen uppförde efter Josephsons ritningar (29 st), har P 18:s kansli grunda flyglar mot kaserngården och sidorisaliter på framsidan. Taket är brutet och valmat i likhet med taken på övriga kanslihus som ingår i denna serie. Fasaderna är murade av rött fasadtegel med putsad takfot prydd med segmentformade frontoner på långsidorna. Frontonen på husets framsida är, som på övriga kanslihus, dessutom dekorerad med lilla riksvapnet. Bostadsrummen på vinden används numera som kontorsrum. (Källa: Artikel av Einar Berg i Gotlands Nationalbeväring och regemente Band 1. )

 

 

1906

Parkarbete pågår framför Kanslihuset och kasernerna 1906

 

(September 1903) "Nya kasernerna å Visborgs slätt. Arbetena med de nya kasernbygnaderna å Visborgs slätt pågå nu med all ifver. För tegelhusen, d. v. s. de båda egentliga kasernhusen och kanslihuset, utföras schaktningsarbetena under ledning af schaktmästare O. Andersson. Grundläggningsarbetena som komma att utföras af stenhuggerifirman Carl Műller, taga sin början endera dagen. (Källa: 1643)

 

Besök i nybyggda kanslihuset juli 1905

Kanslihuset, ett litet präktigt mönster af gedigen gotländsk bygnadskonst, vi skola komma ihåg, att det är åt, en genuin gotländing, byggmästare J. N. Hejdenberg från Visby, som schefskapet vid det storartade byggets utförande varit anförtrodt, är redan färdigt, och vi kunna ju börja vår rond inom hus där. Dess yttre utseende visas å vår nedersta bild.

Vi gå då "från djupet mot höjden" och börja i djupa källarvalfvet. En härlig, sval och djup källarvåning, som inrymmer platsen för den värmeapparat för central uppvärmning som levererar värme till arrest- och vaktlokaler m. fl. lokaler i huset. I öfrigt finnas här en del "ekonomikällare", om vi så få säga.

Gå vi så till första våningen ofvan jord.

Vi böra då först bemärka entréen, öfver hvilhen i präktigt utförd ornamentshuggning från fabrikör Carl Műllers välrenommerade verkstad, hr Műller har haft sig anförtrodda alla de gedigna och af fackmän lofordade grundläggnings- och sockel- samt öfriga arbeten i kalksten vid hela etablissementet, synes Gotlands vapen och årtalet 1905 i romerska siffror. Genom en liten treflig hall kommer man in och finner här välinredda och för sina resp. ändamål praktiskt ordnade vaktrum, dagofficersrum, arrestlokaler med celler etc. Vi hade så när, då vi togo de senare i betraktande, sagt, att det rent af kommer att bli ett nöja att sitta i "sinkabarum" på Visborgs slätt, sedan dessa arrester bli tagna i anspråk.

Genom en bred och ljus trappa af kalksten nå vi andra våningen. Här finna vi rymliga och välordnade expeditioner för regementets olika kompanier, där hvart kompani har sitt eget rum. Här ligga äfven officersarresten samt det ljusa och med brandfria järndörrar försedda arkivrummet. Allt är hållet i ljusa, glada färger, rummen äro höga och luftiga och fönstren stora, släppande sol och dager in i riklig mängd. Vi fästa oss redan här vid det gedigna och väl utförda snickeriarbetet, som levererats af hufvudentreprenören för hela arbetet, Visby snickerifabrik. Vi anmärka, att fabriken har verklig heder af sitt präktiga arbete, men få till svar af vår långt mer än vi sakkunnige ciceron: "Vänta, det blir väl bättre högre upp".

Och högre upp gå vi, till tredje våningen. Här ha vi den rymliga kanslisalen, schefens rum, näpet och gediget i anordningen, samt framför allt messlokalerna, komplexets pärla. Vi våga upprepa, hvad vi en gång förut vid en flyktig skildring af kanslihuset sagt, att väl knappast något regemente kan stoltsera med en så smakfull messlokal som denna. Se blott den härliga, ljusa samlingssalen med sina tilltalande, modärnt hållna inredning. Se matsalen, hvars panel blott är ett litet mästerverk, som visar hur Visby snickerifabrik kan leverera de mest förstklassiska arbeten.

Se de härligt lagda parkettgolfven, jämte panelningarna påkostade af officerarne själfva, ja, se i golf och tak och omkring väggar, och ni skall de komfort och smak le emot er från alla håll. I ett sådant hem behöfver man ej önska officerskåren tomtebolycka, där kommer den af sig själf. Till messlokalen ansluta sig en del serverings- och duschrum, ett präktigt köksdepartement, hvars attiralj officerarne själfva bekosta.

Man går ogärna från denna ljusa, hemtrefliga och glada värld, där regementets officerare efter dagens mödor ha ett gemensamt hem att hvila ut i och söka förströelse och vederkvickelse. Ty det ligger hemtrefnad och glad stämning redan nu öfver denna plats.

Vi äro nu uppe i vindsvåningen, där bostäder för (ogifta) officerare ordnats, rum inredts för en del köksbetjäning och f. ö. nödvändiga skrubbutrymmen etc. upptaga platsen.

Och så ha vi då dett detta hus och lämna det, sedan vi med en blick genom ett af fönstren i ett officersrum konstaterat, att dess beboare bli mest gynnade nation i fråga om härlig utsikt öfver slätten, ut öfver hafvet. (Källa: 1648)

 
   

Foto från ca 1915. En staty stod då framför kanslihuset.

   

1909

1930

   

1939

1960-talet

   

1960-tal

1920-tal

   

Inpassering. Vakt och arrest till höger.

 
 

  Kanslihuset 2007

   

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig