Föregående sidaa

Officersbyggnad  /  Underofficersmäss  /  Wisborgsmässen

K0025.106

Uppfört 1888. Anges ursprungligen som expeditionsbyggnad. Fram till 1905 fanns här bl a regementschefens och intendentens expedition samt ordersal. Huvudentrén fanns först på byggnadens östra sida.

Senare benämns byggnaden officersbyggnaden eller västra officersbyggnaden, eftersom regementschefen installerats i den nyuppförda kanslihuset 1905, och denna byggnad blir istället överstelöjtnantsbostaden, således åt den tillförordnaden regementschefen.

1956 blev byggnaden mäss åt underofficerarna. Efter befälsreformerna 1972 och 1983 bytte huset namn till Kompaniofficersmässen respektive Visborgsmässen.

Gatan hette Västervägen och sträckte sig på den tiden ner mot, och förbi, manskapsbarackerna, av vilka ännu den norra finns kvar. Det var denna väg som soldaterna in- och utpasserade under äldre tider. Vägen som ledde upp till Soldathemmet fanns ännu inte anlagd vid den här tiden. Huvudinfarten till regementet var från Kungsladugården. Byggnaden i bakgrunden är vakt- och arrestlokalen.

   

  

   Utdrag ur Gotlandsinfanteristen 1956

I och med marketenteribyggnadens renovering flyttade även underofficerarna ut och har i sommar tagit i anspråk den tidigare överstelöjtnantsbostaden. För inventarier fanns dock ej ett öre att tillgå, men regementschefen lyckades med nytt personligt besök i Stockholm utverka 15.000 kronor med villkor att pengarna omsattes i inventarier före budgetårets slut, d v s 14 dagar att »handla» på. Det lyckades, och mässen står nu nästan klar med åtta rum och kök. Tyvärr saknas ännu den stora samlingssalen, men principen med smårum bidrar givetvis mera till hemtrevnad. Naturligtvis är önskemålet för framtiden att kunna slå ihop två rum till en festsal.

  

  

Sällskapsrum i underofficersmässen.

  

  

  

Byggnaden 2007

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig