Föregående sidaa

Mathall

K0025.005

Kokinrättningen från 1904 är uppförd efter Josephsons typritning. Planlösningen med tre byggnader ihopställda till T-form är av gammalt ursprung och genomfördes första gången 1880 vid Wendes artilleriregementes södra etablissement i Kristianstad. Matsalsbyggnaden och förrådsdelen är av trä och köksdelen av sten. Matsalen, som består av ett enda stort rum, är utförd som en basilika, dvs med tre skepp. Mittskeppet, som höjer sig ovanför sidoskeppen, har fönster för belysning av mittskeppet. Genom fönstren, som är öppningsbara, ventilerades matsalen. När den nya militarrestaurangen var byggd 1986 ändrades mathallen till förbandsmuseum och köksdelarna byggdes om för förbandets idrottsverksamhet. Med hjälp av en från A 7 hitflyttad barack förbands gymnastikhuset med de nyinredda idrottslokalerna i köksbyggnaden. Andra namn på byggnaden, som troligen varit de mest använda, är matinrättningen eller matsalen. (Källa: Artikel av Einar Berg i Gotlands Nationalbeväring och regemente Band 1. )

1910 1915

 

 

(April 1904) "Afsyning och besiktning af de nyuppförda bygnaderna af infanteriets nya kasernområde har förättats af öfverstelöjtnant V. L. Bergelin såsom kronans ombud och stadsing. N. Börring såsom opartisk kunnig. De hus som sålunda efter undergången besiktning förklarats färdig och i allt väsentligt godkänts äro matinrättningen, badhuset och execishuset.

Matinrättningen, belägen tätt intill Stenkumlavägen, är en till sitt yttre sirloig och vacker bygnad. Den har en längd af 53.5 meter och en bredd, mathallspartiet af 27.5 m. Köksavdelningen, som har en längd af 22 m. är 14 m. bred.

Komplexet inrymmer för det första en hög och ljus mathall med dubbla rader smäckra pelare i midten och beräknad att kunna lämna bordsplats åt 1, 2 till 3 personer på en gång. Väggarna äro målna i mycket ljusgrön färg och golfvet är af cement. Väldiga ljusbrunnar å taket insläppa dager. Till höger och vänster i mathallens södra ända finnas rymligt diskrum, där bakom ett stort uppbackningsrum samt slutligen köket. Detta är uppfört af cement, och där finnas inrymda 10 ångkokapparater af olika storlekar, som få sin värme från två ångpannor i källarvåningen. Dessa leverera äfven värme till husets andra del samt varmt vatten och ånga till badhuset, dit en underjordisk ledning går. En tredje panna här nere levererar värme till mathallen.

Innanför köket ligga viktualierum, expeditionsrum och kokerskans rum, allt propert, bastant och praktiskt inredt. I våningen 1 tr. upp får köksföreståndaren en treflig och bekväm inredd bostad på två rum och kök. (Källa: 1652)

 

 

1930 2007
   
Vad får vi för käk idag? Slutet av 1930-talet
   

1938

1920-talet

   

Kökspersonal ca 1910 

I diskrummet

   
Kommenderad till köktjönst 1911 Kommenderade till fiskrensning 1909
   
Kökspersonal i slutet av 1930-talet
   
   
Byggnaden 2007

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig