Föregående sidaa

Expeditionsbarack  /  Underbefälsmäss  /  Vaktbyggnad

K0025.053

Uppfört 1898. Expeditionsbaracken för militärbefälhavaren friställdes för uthyrning till officerare, men i början på 1950-talet disponeradesden några år av kasernvårdsavdelningen och som kadettförläggning. År 1956 iordningsställdes byggnaden som underbefälsmäss, från 1972 plutonofficersmäss, till dess 1983 års befälsordning gjorde den överflödig. I samband med att garnisionen samlokaliserades till Visborgsslätt, byggdes huset 1987 om till vaktlokal.

Efter att bottenvåningen i kanslihuset inreddes till regementsledningen för A 7 var vakten tvungen att flytta till ett par gamla baracker som uppställts framför kanslihuset. Efter ett par år kunde vakten flytta in i den gamla underbefälsmässen den 30 oktober 1985.

 

 

Mässlokalerna på I 18 förnyas. Underbefälet fick ”eget” hus

(1955) Mässfrågorna vid I 18 börjar gå mot sin lösning. Det har varit ett känt faktum under många år att både manskapsmässen, underbefälsmässen och underofficersmässen vid regementet varit otidsenliga. Men nu ser det ut som om det skulle bli ändring inom en snar framtid. Underofficersmässen skal inrymmas i nuvarande överstelöjtnantsbostaden, och det arbetet skall igångsättas på vårkanten. Gamla ”Markan” kommer om något år att helt byggas om. Tidpunkten härför får arbetsmarknadsläget avgöra. Regementets underbefäl kunde på måndagen (17/8 1955) flytta in i nya mässlokaler och förfogar nu över ”eget” hus med en synnerligen trivsamt och tilltalande inredning.

Huset är visserligen gammalt, det byggdes 1898, men det ligger centralt inom området. Byggnaden har under årens lopp tjänstgjort bl. a. som bostad åt musikdirektören, inrymt kasernvårdsexpedition och nu sist varit officersbostad.
På måndagen var det husesyn och i den deltog en hel rad officerare med överste Haquinius, major Torne och regementsintendenten, kapten Åberg, i spetsen. Underbefälsföreningens ordf., överfurir Curt Sjölin, förevisade lokaliteter tillsammans med glada och stolta kollegor. Inredningen är verkligen bekväm och ändamålsenlig. På nedre botten återfinnes ett stort kaférum med ett möblemang av fåtöljer och småbord, som skulle få mången enskild kaféinnehavare avundsjuk vid blotta anblicken. Ett litet fönsterrum på nedre botten har möblerats med särskild smak och fått en extra hemtrevlig inredning. Här är det meningen att inbjudna gäster i första hand skall få dväljas, och i ett annat rum har inredningen gjorts mera spartansk med bl. a. galonsitsar på stolarna och grövre bord. Det rummet skall utnyttjas om herrar furirer och överfurirer får någon liten paus under övningspasset. Här gör det ingenting om man klampar in med grova skor och arbetskläder, kaffetåren får man ändå, men vid sådana tillfällen är den övriga mässen tabu. Ett modernt kök hör också till lokalerna på nedre botten. Det kan nämnas att kronans gardiner hänger för fönstren och att det än en gång bevisats, att är bara det övriga snyggt och trevligt, så är även gardinerna det. På väggarna hänger konstverk som konstnärer bland underbefälet skänkt.

Övre våningen inrymmer klubbrum och läsrum och en trevlig hall. Här kan mässbesökarna koppla av i lugn och ro, och även här har inredningen och möblemanget valts med smak både vad beträffar färg som stil.

Det var också en nöjd regementschef som efteråt gratulerade underbefälskåren till nyförvärvet och samma nöjda ansikte hade även överfurir Sjölin som meddelade rättesnöret för samvaron i den nya mässen. – Här får inte förekomma någon planläggning av övningar och helst inte något prat om tjänsten, förklarade han.

7.000 kr har inredning och arbete kostat och 1.000 kr har underbefälsföreningen själva skrapat ihop.
På kvällen gav föreningen middag för ett antal inbjudna där regementschefen var hedersgäst. Programmet upptog även färgbildsförevisning kommenterad av överfuriren Fors och senare mot aftonen anlände Erik Gadd och kåserade om och läste ett kapitel ur Väinö Linnas succébok ”Okänd soldat”. (Källa: 1439)

 
 
 

Vaktlokal 1987 - 2005

 

Den nya vaktlokalen

"Äntligen" ! ! ! -utbrast vi vaktchefer unisont fredagen 30 oktober 1987. Det var den dag då vi fick flytta in i den nya vaktlokalen. Väntan har varit ganska lång, i vart fall sen början på 70-talet fanns planer på att bygga om vaktlokalen men det dröjde alltså till 1985 då det började bli dags att iordningställa bottenvåningen på kanslihuset till reg.ledningen för A 7. I november 1985 fick vi ta vår "tillflykt" till baracker som ställts upp framför kanslihuset, men det skulle bara dröja "några månader" tills den nya vaktlokalen var klar. Så blev nu inte fallet utan det dröjde nästan exakt två år innan den nya vaktlokalen kunde tas i anspråk och detta mest beroende på bristande ekonomiska resurser. Den nya vaktlokalen var ju tidigare underbefälsmäss, plutoffmäss och personalmatsal i nämnd ordning, så visst kändes det lite konstigt i början att bedriva vakttjänst från "mässen", även om det nog vid enstaka tillfällen förekommit tidigare. Att nya vaktlokalen var efterlängtad inte bara av oss vaktchefer understryks av det tal chefen för P ls överste Stig Barke höll vid invigningen och som återges nedan. Hans Gustavsson. (Källa. Väduren 1988/1)

 

"1 över två år har vi suttit i lådor, och vaktat kasern- det har sina vådor för in slinker någon som inte skall in, och ut får man räkna med avsevärt svinn.

Det var inte lätt heller, utan tekniken, att sköta båd' grindar och ljus och trafiken, ty krockar den ene har pos|en gjort fel, och smiter den andre står hedern på spel.

Men snart, kära vänner, vår framtid den lyser, och då står C P 18 helnöjd och myser. Ty grindar och lysen och koll går som smort, och bara behörig passerar vår port!

Vi kommer att trivas med allt det lokala och hoppas att någon har råd att betala. Det är nytt, det är fräscht, det är verkligen flott, så vi tror att vårt arbete här ska bli gott.

Så nu hör denna byggnad till Gotlands försvar skall vi våga benämningen "Lilla Förvar"? Och innan vi tar uti huset en tripp får jag be Generalen att göra ett klipp!

 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig