Föregående sidaa

Vattentornet

Vattentorn, vattenledning, avlopp mm anlades på överste Björlins intiativ 1900. Byggnaden var en träkonstruktion. Tornet revs efter att ett nytt hade uppförts 1908.

 

Sedan vattnet ur brunnarna förts upp av pumpverket överfördes det i rör till vattentornet som var beläget mellan de båda manskapsbarackerna på lägerområdet. Vattentornet var byggt i trävirke i två våningar. Överst i tornet fanns den stora vattencisternen. Den mätte 3.5 meter i höjd och 5 meter i bredd och var tillverkad av Surahammars järnplåt i ingenjör E. Rumstedts verkstad i Stockholm.

Från vattentornet pressades vattnet ned i rör som ledde till olika platser och lokaler inom lägerområdet, bl a. till officerspaviljongen, underofficerspaviljongen, manskapsbarackerna, mathallen, tvätthuset och marketenteriet. Förutom dessa så hade vattenledningar dragits till sex olika brandposter på området.

Under vattencisternen i nedersta våningen fanns duschrum inrett för manskapet, och runt omkring väggarna i detta rum fanns av cement uppsatta vaskhoar som manskapet kunde använda som fotbad. Ett sinnerikt system som hade skapats gjorde att dessa fotbad återanvände det vatten som tidigare använts i duschen vilket medförde stora vattenbesparningar. (Källa: 1660)

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig