Föregående sidaa

Korpralsmäss  /  Bibliotek / Förbandsmuseum

Sydost om marketenteriet låg fram till 1987 en barack som byggdes 1941. 1941 - 1947 var den korpralsmäss med kök i norra delen och serveringslokal i mitten. Södra delen kunde stängas av med ett draperi till klubblokal. 1947 blev den museum. Invigningen skedde den 26. sept. Då flyttade biblioteket från handelsboden till köksdelen i baracken.

Underbefälen fick mässutrymme i nuvarande vaktlokalen.

Museets samlingar hade skapats av överstelöjtnant Wadner. 1946 - 1947 fanns museet i ett rum i kanslihusets vindsvåning. Tidigare på 40-talet hade det skett tillfälliga utställningar i samband med regementets högtidsdagar.

 

Planer på ett nybyggt museum fanns 1940 men det blev inget av detta.

   

Biblioteket

Militärmuseet

 

Militärmuseum på Gotland?

(2/10 1940) Som framgår av ett upprop i dagens tidning planeras inrättande av ett gotländskt militärmuseum, vilket skulle inrymmas i en nybyggnad i gotländsk stil i Donnerska hagen.

En dylik institution skulle säkert vara av stort intresse, och vi vilja därför ytterligare understryka maningen i uppropet till alla gotlänningar och andra att plocka fram gamla minnen med militärt intresse för vidare befordran till museet i fråga. Man behöver ju inte ovillkorligen donera föremålen, det räcker gott med deposition. Det behöver väl också knappast framhållas, att ett gammalt föremål kommer betydligt bättre till sin rätt, då det inrangeras i ordnade samlingar, hemma på vinden eller i skräpkammaren är det ju ingen till glädje. Det är alltså att hoppas, att det blivande, museet redan från början vinner allmänhetens bevågenhet. (Källa: 1332)

 

 

 

Militärmuseum

Den för våra militärhistoriska minnen varmt intresserade regementschefen på Visborgs slätt har sedan länge närt planer att åstadkomma en sådan skapelse. Ritningar äro redan uppgjorda till en envånings museibyggnad. I typisk gotländsk stil som skulle placeras i den vackra Donnerska hagen.

I byggnaden skall unrymmas minnen, som ha samband med Gotlands militärhistoria från äldsta tider allt intill nu.

En del sådana museiföremål finnas redan samlade, men ännu fattas mycket för att museet skall kunna giva en något så när överskådlig bild av gotländsk militärhistoria.

En vädjan riktas nu till alla gotlänningar och andra personer, som ha intresse för tillvaratagandet, samlandet och ordnandet av våra militära minnen på en för dem värdig plats, att bidraga till museets tillblivelse och utveckling med gåvor och depositioner. Med all visshet finnas i många gotländska hem minnen från t. ex. nationalbeväringens dagar, då förfäderna exercerade på hedar, platser, rum och malmar överallt på vår ö.

Som exempel på välkomna föremål må nämnas vapen av olika slag (pikar, gevär, pistoler, sablar o. d.), uniformspersedlar (schakåer, mössor, bandolär, patronkök, skärp, epåletter, plåt och plym o. d.), manskaps-, underofficers- och officerstillhörigheter, fanor, standar, skyttetroféer av alla slag, bilder, skisser, pennteckningar, tavlor, fotos o. d. samt handlingar och brev.

Gåvor kunna sändas till soldattidningen Gotlands redaktion. Södertorg 12, Visby, tel. 389, eller till undertecknad, Södertorg 12, tel. 320.

 

Visby den 1 okt. 1940

Bengt Lindwall

Kapten

(Källa: 1159)

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig