Föregående sidaa

Förvaltarebostaden

På samma plats fanns en liten röd envåningsbyggnad med vita knutar samt en brunn som beboddes av regementets vaktmästare. Byggnaden revs i juli 1902 för att ge plats för den nya förvaltarebostaden. (Källa: 1626)

 

Ca 1902 uppfördes förvaltarebostaden som bostad åt förrådsförvaltaren vid regementet. Från 1947 var den bostad åt kasernförvaltaren. Den sista tiden tillhörde byggnaden intendenturavdelninge som i sin tur sålde byggnaden den 11 juli 1969 till Kneippbyn och blev "Pippihuset". Innan förvaltarbostaden byggdes, fanns på samma plats ett litet rött torp.

Huset på 1920-talet

Huset på 1940-talet

   

Huset ännu kvar på ordinarie plats

Huset efter flyttningen till Kneippbyn

   

Flytten till Kneippbyn 1969

   
   
   

Villa Villerkulla hotas av rivning

 

 

(3/5 1969) Villa Villekulla som det ser ut i dag – verandan där ”Lilla gubben” bodde är bortriven. Men huset strålar fortfarande i granna grön, gula och skära färger och i sommar stannar turistbussarna där. Militären blundar med ena ögat och låter barnen gå in i trädgården – men inte in i huset. Det är hemligt militärt förråd.

 

Men Kronefalk vill inrätta Pippi-museum!

Pippis hus på P 18 skall rivas. Det finns beslut från fortifikationsförvaltningen om den saken. Huset är i så dåligt skick att det helt enkelt inte lönar sig att rusta upp det. Men överste Hjukström har en idé.
− Jag kan visserligen inte besluta något men om jag skulle få yttra mig så är jag positivt inställd för ett bevarande av Villa Villekulla. Det skulle kanske gå att helt enkelt flytta huset. Det kommer att kosta en hel del, men det är det kanske värt. Men det är som sagt fortifikationsförvaltningen som beslutar i frågan, säger överste Hjukström.

Turistdirektör Karl-Erik Kronefalk har planer på att göra huset till ett slags ”Pippi-museum”.

Villa Villekulla är en turistattraktion just nu. Vi tror att Pippi Långstrump förknippas med Gotland sen filminspelningen här. Man skulle då kunna tänka sig saftservering, lekplats och andra sådana trevligheter för barnen i trädgården. Vi vill ha området civilt åtminstone sommartid, säger direktör Kronefalk.

Kommendörkapten Oscar Falkman, fortifikationsförvaltningen:
− Troligen finns det inte mycket att göra. Vi kan ju inte renovera eller behålla en byggnad som är rivningsmässig. Vi är skyldiga mot statsmakterna att inte kasta pengar i sjön. Men skriv hit och gör en framställning om uppskov! (Källa: 90)

 

 

 

Pippis hus till salu

(24/6 1969) Som vi nämnde redan i fredagens tidning utbjuder fortifikationsförvaltningen nu ”Villa Villekulla” till försäljning. Den gamla förvaltar- och musikdirektörsbostaden på P 18 ses ovan i all sin långstrumpska glans i den gamla trädgården, med sockerdricksträd. Men nu skall huset bort. Den eventuelle köparen måste nämligen forsla bort huset – i demonterat skick. Enligt turistdirektör Karl-Erik Kronefalk som bönat för huset hos de militära myndigheterna skall dessa ta hänsyn till turistiska synpunkter vid försäljningen. Det är alltså möjligt att vi får ett ”Pippi-museum” någonstans i stan framöver. Bort från P 18 skall huset i alla fall. (Källa: 1992) 

 

 

 

”Man borde ha betalt till för att forsla bort kåken”

 

 

(28/6 1969) Villa Villekulla får inte stå kvar här länge. Stockholmsbarnen Håkan Burell, Eva-Lena Larsson, Bengt-Ola Larsson och Daniel Karlsson kastar en sista (?) mot det berömda huset.

 

— Av THOMAS GOTTFRIDSSON —

 

Villa Villekulla, den mångomtvistade förvaltarbostaden på Visborgsslätt, blir den jämnad med marken eller blir det ett ”Pippi-hus”? Huset är utbjudet för försäljning till högstbjudande. Det skall vara borta och marken iordningställd senast sista december i år. Frågan är alltså: är det någon som vill köpa huset och forsla bort det? För bort skall det. Det är redan bestämt av Kungliga Fortifikationsförvaltningen.

I går eftermiddag var det offentlig visning av byggnaden. För spekulanter m. fl. Men det var ingen rusning till Villekulla. Den vanliga turistströmmen, plus några till: köpman Bertil Nordberg, Lars-Gunnar Werkelin, åkare Einar Röcklinger för att nämna några (spekulanter???)

Röcklinger: — Man borde egentligen ha betalt till för att forsla bort kåken. Bräderna nertill kring hela huset är ju genomruttna.

Husets värde (om det nu finns något sådant) ligger helt i inspelningen av Pippi Långstrumpfilmen. Hade den inte spelats in där hade kanske hela byggnaden nu redan varit jämnad med marken.

Överste Hjukström besökte Villa Villekulla för första gången i går. — Turistströmmen hit ut har redan varit stor hela sommaren. Huset har ett värde, den saken är klar. Forsla bort det till någon lämplig plats och före ett ”Pippi-hus” med servering o. d., tyckte översten.

I den tanken ligger det onekligen något. För till bostad är det säkert inte många som vill ha huset (möjligen en del småbarn). Huset är i två våningar med en sammanlagt yta på omkring 200 kvadratmeter. (Källa: 1993)

 

 

 

Villa Villekulla flyttas till Kneippbyn. Men först en ny film med Pippi

 

 

(11/7 1969) Villa Villekulla är ett stabilt hus, vi skall nog kunna flytta det men annars får väl starka Pippi hjälpa till, skojar Einar Nyberg, som bjöd 53.000 för huset — och fick det.

 

- Jag hoppas att Pippi Långstrump, som är så stark, skall hjälpa oss att flytta huset till Kneippbyn, sade direktören Einar Nyberg i går sedan det blivit klart att Kneippbyns fastighets AB får köpa Villa Villekulla.

Men det blir nog Nybergs egna maskiner som får flytta jättelasset. Däremot hoppas man att både Pippi själv och Astrid Lindgren kommer till Kneippbyn nästa sommar, då Villa Villekulla blir centrum i en större lek- och djurpark där.

Men redan i augusti kommer Pippi till Kneippbyn – som hyresgäst. Då börjar man nämligen inspelningen av en ny Pippi-film, som dock till största delen inspelas i bl. a. Jugoslavien och Afrika. första veckan sker dock inspelningen på Gotland.

- Einar Nyberg har lovat att huset skall stå kvar tills vi spelat in några scener där i augusti, berättar Olle Hellbom, som blivit regissör även för den nya filmen. Men vi måste först ha militärens tillstånd att komma dit...

 

Det var alltså Kneippbynbolaget som fick det berömda huset när de tre anbuden i går bröts vid militärkommandostaben. Köpesumman är 53.000 kronor och torde väl vara billigt för den PR Kneippbyn hädanefter kan räkna med både bland svenska och utländska turister.

- Fast egentligen skulle man ha 5.000 i betalning för att flytta kåken, säger Göran Nyberg. Men han erkänner förstås att det är en fin affär.

- Kanske den bästa affär Nybergs gjort?

- Vi får väl se, svarar både Einar och Göran Nyberg försiktigt.

 

FLYTTAS HELT TILL KNEIPPBYN

Det är meningen att huset skall flyttas i sin helhet i höst. Nybergs har ju erfarenheter av liknande flyttningar även om det här blir det största huset man flyttat.

Kneippbyn ligger också väl till för en flyttning. – I stort sett har det inte gått att flytta huset åt något annat håll, t. ex. till andra sidan stan, säger Göran Nyberg.

Villa Villekulla är också ett samtida bygge som Kneippbyn, d. v. s. från början av 1900-talet och med festlig snickarglädje.

På andra plats bland anbuden låg en skånefirma – men inte skulle det vara roligt för Gotland att förlora Pippi-huset. Det tredje anbudet hade lämnats in av ett par visbybor.

 

BARNEN FÅR BESTÄMMA

Tanken är att placera huset på övre delen av Kneippbyns campingplats. – Fast var huset skall placeras och hur det sedan skall utformas tänkte vi att barnen själva skulle få lämna in önskemål om, berättar Einar Nyberg. Vi skall sätta upp en ”önskelåda” på Pippihuset så snart som möjligt där barn och andra kan beskriva hur de vill ha huset.

- Huset skall naturligtvis inredas för barn, berättar Göran Nyberg. Vi hoppas få tag på de möbler som var med i filmen, vi tänkte skaffa lektanter som tar hand om och aktiverar de besökande barnen och runt omkring vill vi ha en större lekplats, där det även skall finnas gotländska djur som t. ex. lamm och russ. Kanske vi också kunde ha ett filmrum och visa Pippifilmerna.

- Sedan skulle jag vilja se de barnfamiljer som kan låta bli att besöka Pippis Villa Villekulla

 

PIPPI OCH ASTRID PÅ SOMMARBESÖK

Man hoppas också få hit Pippi Långstrump själv och Astrid Lindgren i nästa sommar när huset står klart. Och när inte Pippi är där räknar man att hitta en egen Pippi. ”Skalden” Einar Nyberg tänker annonsera: ”Du som är fräknig och har rött hår, kan få jobb här som Pippi nästa år”.

 

NY PIPPI-FILM OM SJÖRÖVARE

Samtidigt som beskedet kom att Nybergs köper Villa Villekulla kom nyheten att det blir en ny Pippi-film i höst. Det blir en långfilm den här gången och ingen TV-serie och Astrid Lindgren har skrivit ett helt nytt manuskript.

- Nu när jag sett Inger Nilsson dom Pippi fick jag lust att skriva en ny historia, berättar hon. Nu har jag ju en utmärkt Pippi att skriva för och nu skall det handla om sjöröveri

Inspelningsplatser blir bl. a. i Jugoslavien och Afrika men man börjar på Gotland.

- Einar Nyberg har lovat att låta huset stå kvar till augusti och vi behöver bara tillstånd från militären, säger regissören Olle Hellbom till GT. Vi börjar den 18 augusti och blir väl här c:a en vecka. Det blir Pippi, Tommy, Annika, hästen och apan Nilsson som kommer med till Gotland. Beppe och Martin Ljung deltar i andra scener.

- Vi skall alltså ha några scener från Villa Villekulla men vi skall göra inspelningar också, berättar han. Bl. a. en från andra platser på Gotland sjörövarscen med båtarna på landbacken.

- Filmgänget har redan bokat in sig som gäster på Kneippbyn, från den 17 augusti och c:a en vecka, berättar Bert Ågren vid Kneippbyn.

Den nya filmen betyder nytt avbrott i Inger ”Pippi” Nilssons skolgång. Men den här gången skall en lärarinna, Gunilla Gulmert, följa med vid inspelningarna! (Källa: 1994)    

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig