Föregående sidaa

Södra Manskapsbaracken

Foto ca 1904

Foto 1889

 

Uppförd 1888. Två kompanier inrymdes på nedre och två på övre våningen. Utrymmet för var och en var det minsta möjliga: en alnsbred träbrits i rader bredvid varandra och över varandra med halmmadrass, en kudde och en varm filt. Underbefälet hade några små rum i barackens hörn. Manskapet fick tvätt- och duschrum i baracken 1901. Velocipedavdelningen var på 1920-talet förlagd i södra barackens norra del.  I sydöstra hörnet låg tvättrummet.

 
 

(1902) "Manskapsbarackerna se helt främmande ut för ens ögon, sedan de numera försetts med yttre förstugor vid sina resp. gaflar. Och än mer främmande ter sig deras inre. Nya, bonade golf, panelade, i ljusblå färg målade väggar, hvitstrukna tak och de gamla ”beväringsdivanerna” – hoc est britsarna – utbytta mot bekväma järnsängar. Det är lokaler, som icke behöfde skämmas att mottaga fursteynglingar i sitt glada, vänliga sköte.

Inom hvarje logement finnes inredt ett tvättrum, hvars tvättställningar nog äro enastående i Sverige, i det de särskilda tvättskålarna äro huggna i kalksten med kranar för vatten och aflopp. Sådana tvättskålar man inte gärna slår sönder, ej heller rosta de som de gamla bleckburkarna i tiden". (Källa: 1284)

 
 

(1903) "Bacillerna målas på väggen. I manskapsbaracken å Visborgs slätt pågår f. n. ommålning af väggar och tak. Denna åtgärd vidtages såsom en försiktighetsåtgärd till förhindrande af difterismittans vidare förande. Genom målning af barackerna anser man sig nämligen kunna binda möjligen kvarvarande baciller vid väggarna och såmedelst oskadliggöra dem. Under tiden för målningsarbetena är manskapet förlagdt till lägerhyddan". (Källa: 1631)

 

 

Eldsvådan 1928

 

Den 7 september 1928 brann den södra baracken och ett vittne säger att från vindsvåningen, som var intendenturförråd, kastade man ut så mycket som möjligt. Det var handfat, kläder, blått kläde mm. Enligt uppgift var det några pojkar som orsakad eldsvådan då de lekt med tändstickor bland lättantändliga kartonger och träull vid barackgaveln. En 3 1/2 år gammal son till en sergeant Hjorter, vid Gotlands regemente innebrännes. De materiella skadorna uppgick till flera hundratusen kronor.

 
 

Militärförråd på Gotland i lågor

(18/9 1928) Gotlands infanterikårs reservförrådsbyggnad på Visborgsslätt nedbrann på fredagsmiddagen.

Förrådet, som inrymdes i en träbarack, innehöll kårens hela reservförråd och utrustning, som icke utlämnats till kompanierna. Nya beklädnads- och utrustningspersedlar hade nyligen anlänt från fastlandet och inlagrats i byggnaden.

Branden vållades av att två lekande barn satte eld på ett lager av trälådor och träull i ett mindre skjul innanför förrådsbyggnaden. Det äldre av barnen, en sjuårig gosse, räddades av tillskyndande personer från att innebrännas under det den andre, en treårig son till sergeanten vid Gotlands infanteri H. Hjorter, var försvunnen och troligen omkommit i lågorna. Skadorna uppskattas till en halv miljon kronor. (Källa: 1535)

 
 

(17/11 1928) "Krigsrätt om branden på Visborgs slätt. Krigsrätt har i dag hållits å Visborgs slätt för utredning rörande omständigheterna vid den stora branden därstädes för en tid sedan, då stora värden av regementets förråd gingo till spillo. Något ersättningsanspråk från kronans sida har hittills icke framställts och det beror på den fortsatta utredningen, om något sådant över huvud taget kan ifrågakomma. Enligt vad som framkommit, har regementets förrådsförvaltare tidigare gjort framställning om åtgärder för skydd mot händelser av det slag, som nu inträffat, vilket emellertid icke bifallits. Saken uppsköts till nytt sammanträde". (Källa: 974)

 
 

(21/11 1928) "Den brandskadade materielen ersattes. K. m:t har medgivit, att ett belopp av högst 170,000 kr. må utbetalas från det å riksstaten för budgetåret 1928-1929 uppförda anslaget till oförutsedda utgifter för komplettering av den i mobiliseringsutrustningen för Gotlands trupper ingående intendenturmateritelen, som förstörts vid eldsvåda å Visborgs slätt den 7 sepember i år". (Källa: 975)

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig