Föregående sida

Strv 122 (Leopard) på Tofta skjutfält

Anledningen till att beredskapskontrollen genomförs just nu är att regeringen tidigare i år konstaterade att säkerhetsläget i närområdet försämrats och Försvarsmakten har därför tilldelats 100 miljoner kronor för ökad förbandsverksamhet och beredskap 2014.

   
   

Skaraborgs regemente övar på Gotland

(Text Anne-lie Sjögren. foto/gr- Joakim Elovsson / Försvarsmakten och K Olsson Visby)

Marken vibrerar och med ett dånade rullar de fram. Det är en mäktig kraft, stridsvagnarna som nu har lämnat sitt garage och dånar fram över Tofta skjutfält. 2013 ställde Försvarsmakten ett stridsvagnskompani i förråd på Gotland för att på så sätt ha större handlingsfrihet att snabbt kunna etablera närvaro.
– Nu över vi hela kedjan. Från att besättningarna gör sig stridsberedda i Skövde, flygs över till Gotland till att göra iordning stridsvagnarna och skjuta med dem, säger Mattias Brehag från P 4 som leder beredskapskontrollen.

I oktober 2013 transporterades 14 stridsvagnar över till Sveriges största ö för att där förhandslagras. Vid ett försämrat säkerhetspolitiskt omvärldsläge så har vi redan, ett bland de mest slagkraftiga och skyddande system som finns, på plats på Gotland. Personalen som är specialutbildade i att använda systemet transporteras dit när det ställs krav på att använda förmågan.

– Vi kan på några få timmar lösa uppgift på Gotland med stridsvagnar, vilket kan vara helt avgörande för utgången. Stridsvagnarna är i det närmaste stridsberedda och förberedelserna som krävs är få, säger Mattias Brehag.

Stridsvagnskompanierna som har den personalen som krävs för att ta ut och använda stridsvagnarna finns alltså inte dagligdags på plats på Gotland, men eftersom armén inte opererar från baser är detta inget problem.

– Förra veckan genomförde kompaniet övning mot stridsvagnskompaniet från I 19. En mycket duglig motståndare med högt stridsvärde. Denna vecka övar och prövar vi vår förmåga att genomföra motsvarande uppgifter här på Gotland. På så sätt binder vi på ett tydligt sätt ihop vår förmåga med våra uppgifter, vilket visar att vi kan lösa dem under knappa tidsförhållanden, säger kompanichefen Pär Gånfält.

Linus Åberg är skytt och Jakob Schieder laddare på en av stridsvagnarna som rullat ut på Tofta skjutfält. Där ska de skjuta och ställa in tekniken för att se till att allt är i sin ordning.
– Det kändes väldigt seriöst och realistiskt när vi fick reda på att det var till Gotland vi skulle åka för att jobba denna gång. Men för oss innebär det egentligen ingen skillnad. Vi gör jobbet likadant här som vi gör det någon annanstans, säger de.

Under skjutningen fanns regementschef Fredrik Ståhlberg på plats och han kände sig nöjd med plutonens insats samt att tekniken fungerar.
– Stridsvagnssystemet är en viktig del i vår brigadförmåga och det är i brigad vi leder den väpnade striden på marken.

Avstånd 600 meter Kan det bli bättre
   
   
 

Norrbottens regemente övar på Gotland

(Text och foto/gr- Jesper Sundström / Försvarsmakten och K Olsson Visby)

Stridsvagnskompaniernas närvaro på Gotland är en del av den senaste tidens utökade övningsverksamhet som sker med anledning av det försämrade säkerhetsläget i vår närhet. Nu är det dags för I 19 att visa upp sig för omvärlden - med en "hemlig" övning.

Klockan fem på fredag morgon går beredskapslarmet via telefon. Soldaterna på tredje stridsvagnskompaniet får order om att infinna sig uppställda i kasernen klockan 07.00. På utsatt tid står drygt 50 grönklädda killar och tjejer prydligt uppradade framför övningsledaren och kontingentschefen, överstelöjtnant Tomas Nybom som inleder med att ge order om att samtliga mobiler ska placeras i ett intilliggande rum. Därefter drar han bakgrunden och anledningen till beredskapsövningen; det förändrade säkerhetsläget i närområdet samt Försvarsmaktens intentioner om att visa upp sin förmåga att lösa uppgiften oavsett geografisk position.

Sekretessbelagd operation.

Allt är en del av en beredskapsövning. För att soldaterna ska få öva så realistiskt som möjligt har operationen varit sekretessbelagd sedan planeringen startade några månader tidigare. Endast några få personer på I 19 har känt till vad som pågått. Den här morgonen finns ett par av de upplysta bland de befäl som står uppställda med soldaterna. Resterande 99 procent av styrkan har ingen aning om vad som händer eller ska komma att hända.

Är det ett moment i den stora övningen Höstlöv som just nu pågår i skogarna runt Boden? Ovissheten växer.
Fredrik Åkerman, kompanichef för stridsvagnskompaniet tar befälet och ger order till sina plutonchefer, därefter börjar en intensiv verksamhet. Strids- och trosspackning ska packas och lastas, skarp ammunition och vapen samt mat och dryck ska hämtas ut och slutligen ska kompaniet ta plats i de två bussarna som står utanför för vidare färd. Någonstans.

Mot Luleå

Efter drygt fyrtio minuter rullar bussen in genom grinden på Norrbottens flygflottilj, F 21 och här har det gått upp för några var de är på väg. Avlastade och uppställda får de veta att de ska till Gotland för att lösa av P 4. Och i och med det är övningen inte längre hemlig. Nu handlar det istället om att visa upp sig så mycket det bara går. Johan Landström, är förste sergeant och ställföreträdande plutonchef på första pluton.
– Det har varit väldigt förvirrande, vi har inte haft en aning om vad som pågår. Normalt sett brukar vi få ut lite information i förväg inför en övning, men den här gången har det varit helt tyst. Först när vi började svänga in mot F 21 började vi ana, eftersom vi visste att P 4 är på Gotland. Det känns bra, riktigt spännande.

En bit bort, ute på plattan står ett transportflygplan av typ Tp-84, mer känt under namnet Hercules. En stund senare är både materiel och personal ombord och inom kort lättar hjulen från asfalten för att drygt två timmar senare sättas ner på landningsbanan på Visby flygplats. Därefter påbörjas biltransport till det förråd på Tofta skjutfält där 14 stridsvagnar av typen Leopard har förvarats sedan drygt ett år tillbaka. När vi rullar genom det gotska landskapet bryter plötsligt chefen för driftgruppen, löjtnant Erik Karlsson tystnaden.
– Ja det här trodde man inte i morse när man klev upp. Jag var helt säker att vi skulle vara med på Höstlöv. Fast det här känns bra, det finns ju trots allt en anledning till att vagnarna finns här.

Vagnarna ses över

Trots att P 4 redan gjort de åtgärder som krävs för att de förrådsställda vagnarna ska kunna rulla kommer soldaterna från I 19 att genomföra exakt samma procedur i övningssyfte.
– Det är så vitt jag vet ingen av soldaterna på kompaniet som någonsin tagit en förrådsställd stridsvagn i bruk. Det är en perfekt övning för oss. Vi har till 23.00 ikväll på oss att gå igenom dem så att vi kan rulla imorgon, säger skytten Pelle Nordell.

Och rulla ska de. På lördagen startar fordonsmarschen klockan tio. Resan går från Tofta skjutfält, genom centrala Visby och vidare till flygplatsen där man vid tolvtiden stannar precis utanför huvudbyggnaden för att äta lunch. Därefter går färden vidare över ön, bland annat till hamnen i Slite.

 

Efter att ha ägnat fredagseftermiddagen och kvällen åt att genomföra ”åtgärder inför drifttagning” var det under lördagen dags för stridsvagnskompaniet från I 19 att ta ut fyra av vagnarna ur mobiliseringsförrådet och rulla ut på ön. Bland annat gick den tunga fordonsmarschen genom centrala Visby, något som inte händer varje dag. Varken för Visbyborna eller för tredje stridsvagnskompaniet ur Norrbottens regemente. norrbottningarnas närvaro på Gotland har att göra med det förändrade omvärldsläge vi sett under 2014.
–Planeringen inför den här övningen startade redan i början på september så de incidenter Försvarsmakten identifierat efter det bekräftar bara vår tidigare bedömning av det säkerhetspolitiska läget, berättar övningsledaren och kontingentschefen överstelöjtnant Tomas Nybom.

Halv elva rullade fyra Leopardvagnar ut från förrådsplanen, ut på landsvägen. Det första målet var garageplanen på gamla pansarregementet P 18 där man stannade till och efterdrog muttrar och kollade bandsträckningen. Redan på vägen dit började civila bilar att ansluta till fordonsmarschen och väl framme på garageplanen hade ett 30-tal nyfikna gotlänningar hunnit samlas för att följa vagnarna på lite närmare håll. På plats fanns även den polisbil som skulle eskortera vagnarna genom staden och vidare ut mot nästa anhalt, Visby flygplats.

Men först skulle vagnarna köras genom centrala Visby. Längs vägen stod det många intresserade åskådare. Vissa råkade bara vara på plats när vagnarna dånade förbi medan andra stod och väntade med kameran i högsta hugg. Det fotades, filmades, vinkades och några av åskådarna gjorde till och med honnör.
–Folk här verkar vara väldigt positivt inställda till vår verksamhet, vilket givetvis är roligt. Att få rulla med stridsvagn genom Visby och över ön på det här sättet är inte bara viktigt, det känns också riktigt roligt. Det blir inte bara en annorlunda upplevelse för Visbyborna utan även för oss, säger Fredrik Åkerman, chef för tredje stridsvagnskompaniet.

 

Mycket folk på flygplatsen

Väl framme på flygplatsen parkerades vagnarna precis utanför huvudbyggnaden. Medan kompaniet gjorde avsittning och åt lunch samlades allt fler nyfikna åskådare runt vagnarna. Såväl barn som vuxna ville passa på att få en titt på och i vagnarna innan de åter igen parkerades i förrådet. Även chefen för I 19, överste Olof Granander fanns på plats för att prata med soldater, media och åskådare. Och han var nöjd med det han såg.
–Det verkar vara en riktigt god stämning på kompaniet och de har jobbat på bra under gårdagen. Jag tror det är motiverande för både soldater och officerare att få öva i ett skarpt scenario. Det är viktigt att vi visar att vi finns och att vi kan verka. P 4 gjorde det under förra veckan och vi gör det idag.

 

Mot hamnen i Slite

Efter en dryg timme på flygplatsen var det dags att tacka för sig och rulla vidare mot nästa anhalt, hamnen i Slite. På flygplatsen passade kompaniet även på att byta besättningar på vagnarna så att alla skulle få chans att delta i fordonsmarschen. De 3,5 milen till nordöstra sidan av ön tog drygt två timmar, men då rullade förbandet i lägre hastighet samt stannade längs vägen för att se över vagnarna. Väl i Slite rullade man ner till hamnen och ställde upp vagnarna i stridsställning ut mot Östersjön. Nu började det sakteligen att skymma så efter cirka 20 minuter på plats vände förbandet tillbaka mot Visby och stridsvagnsförrådet.
Både en och två erfarenheter rikare.

Återigen får gamla Visby hjälp utifrån. Bedrövligt att vi inte kan försvara oss själv.

 

Söderväg i Visby en mulen lördag. En glädje för en gammal gotlänning att återigen se stridsvagnar rulla på vår ö.

 

Killarna och tjejerna från Norrbotten är duktiga i rondellkörning.

 

I dag får gående lämna företräde.

 
Genom Tingstäde På vakt i Slite
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig