Spionen Malmborg

 

År 1909 skulle det ryska kejsarparet besöka Stockholm. Efter att prins Wilhelm hade gift sig med den ryska storfurstinnan Maria Pavlovna, skulle tsar Nikolai avlägga en artighetsvisit i Sverige. Tsaren var inte omtyckt vare sig av högern eller vänstern i Sverige och till råga på allt så fanns det 400 ryska flyktingar i landet, och de flesta var politiskt aktiva.

Detektivpolisen bedrev en omfattande spaning på dessa flyktingar. Det hade 1908 förekommit vilda kravaller på Gärdet. Polisen misstänkte att ryska revolutionärer organiserade eller inspirerade dessa kravaller.

Inför tsarens besök gjorde polisen razzior hemma hos de misstänkta spionerna. Efter förhör kvarhölls sju stycken, alla hade deltagit i kravallerna på Gärdet 1908 och de hade visat ett onaturligt stort intresse för kungliga slottet och vistats där vid ett flertal turistvisningar. Dessutom hade den ryska polisen rapporterat till den svenska att det rörde sig om mycket farliga terrorister. Under tsarens besök togs de i fängsligt förvar, men en 22-årig svensk, Hjalmar Wång, som sades ha stått under ryssarnas inflytande gjorde ett misslyckat försök att mörda tsaren.

 

Som misstänkt deltagare av denna mordkomplott var gotlänningen Ernst August Emanuel Malmborg. Han häktades i Stockholm och förhördes där av polisen.

 

Malmborg anklagades senare och häktades 11/3 1914 för spioneri och landsförräderi. Det framkom att han under tiden från juli  till november 1913 mottagit en summa pengar, 866 kronor och 82 öre, av främmande makt för att bedriva spioneri. Han hade redan tidigare under planeringen av attentatet mot den ryska tsaren haft tankar på att låta sig värvas som rysk spion. Han kände den ryske provokatören Ornet som hade förbindelser med attentatsmannen och mördaren Vång.

Hans uppgift hade varit att spionera på spionerna Törngren och Holsteinson för att utröna vad dessa två herrar sysslade med.

 

Malmborg hade även sedan tidigare en kriminell bakgrund. Han hade deltagit i den stora kassastölden från bolaget "Tre kronor" under sommaren 1910.

Malmborg hade tillsammans med två studentkamrater, Helling och Peterson-Gahne, ur en brevlåda tillhörande "Tre kronors" kontor vid Slussplan i Stockholm stulit två postremissväxlar till ett värde av 25000 kronor. Dessa växlar försågs med förfalskade namnteckningar och de tre tjuvarna lyckades få dessa inlösta i på Stockholms handelsbank.

Han dömdes för detta till 2 år och 4 månaders straffarbete. Vilket han avtjänade på Långholmens fängelse. Han frigavs därifrån villkorligt 13/12 1912.

Tyvärr skötte han inte den villkorliga domen eftersom han efter frigivningen ofta reste till Stettin. Han återfördes därför till Långholmen och fick avtjäna resten av sitt straff på 4 månader. Troligen var det under hans resor till Stettin som grunden lades för hans landsförräderi.

 

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig