Föregående sidaa

Robotsystem 52, RBS 52

 

 

Vikt: 31 kg. Längd: 120 mm. Roboten är fransktillverkad med beteckningen SS 11. Svensk beteckning är Robotsystem 52, RBS 52. Generellt används endast beteckningen Rb 52. Roboten drivs av en raketmotor och styrs mot sitt mål med hjälp av en styrdel som innehåller två trådspolar, med cirka 3300 meter lång styrtråd. Genom styrtrådarna styrs roboten mot det fientliga målet av robotskytten efter målangivning av robotbatterichefen.
Robotens stridsdel sitter i framkroppen och finns i två utbytbara utföranden, som pansarspränggranat och stålgranat.

 

 

Robot 52 vid KA 3

 

 

    

(23/8 1973) Här brakar en robot i väg. En trådstyrd apparat à 13 000 kronor på väg mot ett säckmål tre kilometer ut till havs. Fyra sådana brändes av under tillämpningsövningen på Bungenäs i går. Bara en träffade målet. Men i de andra övningsmomenten gick det bättre.

350 man från KA 3 och ett hundratal man från P 18 hade övning i Bunge på onsdagen. Det var avslutningsuppvisning med de mannar som har muck nästa vecka. Att robotarna missade berodde enligt KA 3-chefen på nervositet och kraftiga vindar. Det blåste ganska hårt.

 

Den trådstyrda roboten görs klar för avfyrning av Leif Gustavsson och Kennet Sabel, Katrineholm och Benny Larsson, Ösmo.

Att sjörobotarna missade ansåg en del berodde på den hårda sidvinden. Någon sa att man borde ha styrt dem högre, 13 000-kronorspjäserna daskade i vattnet framför målet och försvann i djupet. Överste Danckwardt ansåg att det dåliga resultatet kunde bero på att skyttarna var nervösa. 160 i puls har uppmätts hos robotskyttar. Han tillade att man i övningssyfte inte väljer ut de bästa skyttarna. Alla ska få pröva. Under hela utbildningstiden avfyrar varje skytt bara sex till åtta riktiga robotar. Men de gör ett otal blindavfyrningar i simulator. (Källa: 1797)

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig