Föregående sida

Fallna och skadade gotlänningar i fredens tjänst

 

 

Lars Per-Arne Gardell

Minnessten vid Livgardet i Kungsängen

Lars Per-Arne Gardell Tjänstgjorde som furir vid BA 05 / UNPROFOR i Bosnien. Tjänstgjorde i televapengruppen. Tillsammans med en dansk kollega skulle han den 11 december 1995 vid OP Sierra 03 resa en radiomast. Masten kom i kontakt med en ledning med starkström vilket medförde att Gardell avled.

 

Gotländsk FN-soldat omkom i Bosnien

En 29-årig gotländsk FN-soldat i Bosnien omkom i går eftermiddag (11/12 1995) vid en olycka.

Dödsolyckan inträffade när en radiomast skulle resas vid en observationspost utanför Tuzla. Radiomasten blev plötsligt strömförande och den gotländske FN-soldaten drabbades av hjärtstillestånd när han kom i kontakt med masten. Alla upplivningsförsök misslyckades.

Den omkomne tillhörde inte den gotländska bataljonen utan ingick i en radiogrupp, stationerad vid bataljonsstaben Camp Oden utanför Tuzla. Han tillhörde den senaste rotationsomgången som anlände till staben i oktober.

Dödsolyckan inträffade vid 16,30-tiden på måndagseftermiddagen. Olyckan skedde när en radiomast skulle resas på observationsplatsen Sierra 03 utanför Gradacac, cirka 40 kilometer nordväst om Tuzla. Radiomasten kom av någon anledning i kontakt med en strömförande ledning. När den gotländske FN-soldaten kom i beröring med den dödligt strömförande masten, drabbades han omedelbart av hjärtstillestånd. Livräddande åtgärder påbörjades direkt men soldatens liv stod inte att rädda.

20-minuter efter olyckan fanns en helikopter från det norska fältsjukhuset på plats. Läkare bedömde senare att mannen omgående dödats. Vid olyckstillfället skadades även en dansk FN-soldat lindrigt. Olyckan utreds nu av militärpolis på platsen. Den omkomne FN-soldatens närmaste anhöriga underrättades sent på måndagskvällen om dödsolyckan. (Källa: 607)

 

BOSNIEN

Militärpolis utreder dödsolyckan med den gotländske FN-soldaten

STOCKHOLM/TUZLA (TT)

Svensk militärpolis i Bosnien började på onsdagen utreda omständigheterna kring tisdagens olycka då en svensk FN-soldat dödades efter att ha fått elström genom kroppen. Den omkomne är 29-årige Lars Gardell från Visby. Olyckan inträffade vid en av den av nordiska bataljonens observationsposter strax utanför Tuzla. Den svenske FN-soldaten skulle tillsammans med en dansk kollega resa en radiomast. Masten kom i kontakt med en strömförande ledning, svensken drabbades av hjärtstillestånd och hans liv stod inte att rädda trots omedelbara hjälpinsatser. Läkare från det norska fältsjukhuset i Bosnien var snabbt på plats men kunde inget göra.

Den danske FN-soldaten skadades lindrigt. Övriga soldater i radiogruppen chockades och har tagits om hand av personal från bataljonen.

Stoftet efter den döde svensken skall så snart det är möjligt föras hem till Sverige med militärflyg.

Tisdagens olycka var den andra dödsolyckan under det svenska engagemanget i Bosnien. Den tidigare olyckan inträffade i november i år i samband medvapenvård. Ett skott gick då genom en tältduk och träffade en soldat så olyckligt att han avled. (Källa: 608)

 

 

 

Peter Enström

 

På Sveriges Nationaldag 6 juni 2012, erhöll furir Peter Enström, Visby,  "Försvarsmaktens medalj i silver för sårade i strid", med anledning av striden i Bosnien den 3 november 1993.

Peter Enström skadades i strid och under en hedersceremoni på kungliga slottet uppmärksammades deras insats. Överbefälhavaren Sverker Göranson delade ut medaljen "Sårad i strid" till gotlänningen. För Peter Enström kändes det bra att nästan tjugo år efter sin insats och krigsskada få ett erkännande.

- Det blir lite som att få ett julkort gånger hundra. Det är tanken som räknas, säger han.

För Peter Enströms del handlade det om en olycka som skadade båda hans fötter allvarligt. Han gjorde FN-tjänst i staden Vareš och under ett uppdrag körde pansarbilen på en landmina. Men Peter Enström påpekar att krigsskadan inte har gjort honom bitter på något vis.

- Jag visste vad jag gav mig in på, säger han.

Fick ingen hjälp

Försvarsmaktens medalj "Sårad i strid" är ny. Den instiftades i mars i år och har bara delats ut vid ett tillfälle tidigare. Försvarsmakten har under åren fått mycket kritik för brister i omhändertagandet av sina veteraner. Det är något som Peter Enström själv fick erfara. Sitt första uppdrag gjorde han i Libanon 1987 och vid hemkomsten väntade inte mycket hjälp.

- Vi fick rusta av oss och sedan var det direkt hem. Vi blev helt enkelt avsläppta på Arlanda. Att han och flera andra nu har fått ta emot medaljer för sina insatser ser han som ett positivt erkännande från försvarets sida.

  

Gotländske FN-soldaten opererad
 Jag har förmånen att leva!

Den 29-årige FN-soldaten Peter Enström, Visby, som skadades när fen mina exploderade under det pansarfordon han färdades i utanför Vares i Bosnien, opererades på söndagen (7/11 1993) vid universitetssjukhuset i Linköping. Han ådrog sig vid explosionen brott på hälbenen men kommer troligen att tillfriskna snabbt.

Med hänsyn till omständigheterna är Peter Enström tacksam över sin situation.
- Jag har förmånen att fortfarande leva och har två fötter och två armar. De två andra som skadades lindrigt samtidigt är tillbaka i tjänst.

Peter Enström berättade i en radiointervju om hur det gick till när landminan exploderade under det pansarfordon han tillsammans med sina kollegor färdades i.
- Fordonet gick på med höger framhjul och jag satt precis ovanför. Den mina vi körde på var seriekopplad med en annan så i själva verket var det två kraftiga explosioner.
- Jag försökte agera kallt och ladda mitt vapen med ytterligare ammunition eftersom vi var övertygade om att vi blev anfallna, minexplosionerna trodde jag från början härrörde från att man blev beskjutna med granatkastargevär. Med hänsyn till omständigheterna är Peter Enström tacksam över sin situation.
- Jag har förmånen att fortfarande leva och har två fötter och två armar.

 

Förste FN-patienten

Universitetssjukhuset har åtagit sig att ta hand om svenskar som skadats i FN-tjänst i Bosnien, 29-åringen var den förste patienten därifrån. Han fördes till Linköping med norskt ambulansflyg. Thomas Eriksson, som normalt är överläkare i psykiatri vid Flyktingmedicinskt centrum i Linköping, arbetar nu som stabsläkare vid högkvarteret i Tuzla. Han säger att FN-soldaterna har stort behov av att prata om sina upplevelser.
- Jag är imponerad över soldaternas eget sätt att handskas med svårigheterna. Jag har sett 20-åriga killar sitta i flera timmar och prata om olika incidenter. Det har jag aldrig varit med om tidigare, berättar Thomas Eriksson på en skrapig telefonledning från Bosnien.

Han säger dessutom att FN-soldaterna nu är trötta och behöver vila, men att motivationen bland dem är mycket hög. (Källa: 609)

 

(Se även tidningsnotis 11/5 2018 "Återser platsen där livet vände")

 

 

 

Mathias Hackzell

 

FN-tjänstgöring till Bosnien 1996. Skadades svårt när hans grupp åkte på en mina. Mathias blev tvungen att amputera bägge benen. På Sveriges Nationaldag 6 juni 2012, erhöll menige Mathias Hackzell, Stockholm (Visby), med anledning av striden i Bosnien den 14 januari 1996  "Försvarsmaktens medalj i silver för sårade i strid".

 

 

 

John Lantz

 

På Sveriges Nationaldag 6 juni 2012, erhöll menige John Lantz, Visby, "Försvarsmaktens medalj i silver för sårade i strid", med anledning av striden i Bosnien den 14 januari 1996.(Källa: 609)

 

 

 

Bo Nilsson

På Sveriges Nationaldag 6 juni 2012, erhöll menige Bo Nilsson, Havdhem, "Försvarsmaktens medalj i silver för sårade i strid", med anledning av strider i Bosnien 1993/1994. (Källa: 609)

 

 

 

Mikael Carl Magnus Ronander

 

Torsdagen den 27/1 1994 skadades den 24-årige Visbybon Carl Ronander. Han erhöll "Försvarsmaktens medalj för sårade i strid", med anledning av striden i Bosnien den 26 januari 1994.

 

Gotländsk FN-soldat splitterskadad

24-åriga P 18-officeren Carl Ronander skadades lindrigt vid en granatattack i det centrala Bosnien på torsdagen. (27/1 1994). Även en kanadensisk FN-soldat sårades vid attacken. Kolonnen var på väg mellan Visoko och byn Fojnica när beskjutningen ägde rum omkring klockan 12 på dagen.

 

Skadades när FN-kolonn utsattes för granatattack

SARAJEVO (TT-AFP)

Den 24-årige svenske FN-soldaten Carl Ronander sårades på torsdagen lindrigt när kolonnen som han färdades i genom centrala  Bosnien utsattes för granateld.

- Svensken fick splitter i armen, berättade Ingegerd Sjöman vid Försvarsmaktens informationsavdelning i Stockholm.

Kolonnen var på väg mellan Visoko och byn Fojnica när beskjutningen ägde rum omkring klockan tolv på dagen.  Den skadade svensken är en yrkesofficer från P 18 på Gotland. Hans skador är inte allvarliga enligt försvarsmaktens informationsavdelning. Även en kanadensisk FN-soldat sårades vid attacken. Enligt en första rapport har han en bruten fot och splitter i ena ögat. De bägge fördes till det kanadensiska bataljonssjukhuset i Visoko.

- Det var förmodligen den kroatiska HVO-milisen som utsatte dem för granateld, sade talesmannen för FN:s skyddsstyrkor Idesbald van Biesenbroeck. (Källa: 293)

 

 

 

Jörgen Karl Rydberg

Jörgen Karl Rydberg  Avled efter en olycka i Thessaloniki i Grekland den 26 september 2007. Tjänstgjorde som sergeant vid Trossplutonen KS 15 / KFOR i Kosovo. Vid olyckstillfället var han på en tjänsteresa och hade fallit omkull och skadat sig så svårt att livet inte gick att rädda.

 

Minnesmärket vid Livgardet i Kungsängen.

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig