Föregående sidaa

Kamratföreningen Signalkompaniets Signalister 1940 (SS 40)

Signalisterna vid signalkompaniet 1939-40 bildade en kamratförening som kom att kallas Signalkompaniets Signalister med förkortningen SS 40. Föreningen hade till en början 90 medlemmar. Under åren har det varit ett 30-tal sammankomster där de gamla signalisterna träffats. Sista gången var 1990 då även föreningen upplöstes.

Föreningen utgav även en kamratskrift som kallades "Åtskillnad" där Harald Svensson var redaktör. Skriften utgavs mellan åren 1940 och 1990 och utkom vid varje jubileum.

Under åren 1942-45 lämnade även föreningen bidrag till ett finskt fadderbarn "Jorma Olavi Aaltonen" född 1933.

 

Ett föreningsmärke beställdes 1941 vid Sporrong och tillverkades i 75 exemplar. Märket var 18 x 12 mm och i form av en sköld med stiliserad krona och blixt samt inskriptionen SS 1940, emaljerad i blått och vitt, förgyll med kråsnål.

Bilden ovan togs när föreningen bildades den 29 september 1940 i "Hansarummet" på Stadshotellet i Visby. På bilden bl a löjtnant Kjällström, ”Ida” Wallin, bröderna Sandberg, Folke Kuhlau, Calle Tell, Harry Loréhn, Åke Nilsson, Ivar Klintberg, Helge Christiansson, Pelle Pettersson, ”Kicke” Ekman, Bengt Widerström, Harald Svensson, K-E Gottfridsson, Martin Englund och Axel Hultgren.

Nilsson, Ekman, Svensson och Tell

Svensson, Tell och Gottfridsson

Nilsson, Ekman, Svensson och Tell

Nilsson, Ekman och Svensson

 

 

 

 

 

 

Kamratmöte i Åhsbergska hagen den 23 maj 1941

 

 

 

 

 

 

Kamratmötet 1965

 

VARPA

Signalistvarpa

Kamratföreningen Signalkompaniets Signalister 1940 hade i går (11/6 1944) anordnat sin årligen återkommande varpkastning om vandringspriset i Åhsbergska hagen. Tävlingen gynnades av vackert väder men trots detta var deltagareantalet ringa, förmodligen beroende på andra större evenemang på ön. Kraftmätningen om priserna blev hård och slutstriden kom att stå mellan Erik Söderdahl och Harald Svensson där den sistnämnde till sist avgick med segern och alltså fick en första inteckning. De två föregående årens vinnare, Sven Engström var förhindrad deltaga.

Som icke gotlänning deltog löjtnant Blume, men kunde självfallet icke göra sig gällande mot de som är uppfödda i varpans ursprungliga hemort. På kampandan och optimismen fanns emellertid inget fel, så det kan säkerligen ge en högre placering en annan gång.

Vid tvåtiden var tävlingen tillända och prisutdelning verkställdes, varvid det hurrades för pristagare och signalistföreningen. Till de som skänkt priser i form av gåvor och pengar ber undertecknad att få framföra ett varmt tack och hoppas på ett nytt sammanträffande ett annat år i samma gemytliga anda.

Dagens resultat blev:  

Final: 1) Harald Svensson, 2) Erik Söderdahl, 3) Helge Christiansson, 4) Ivar Lyth.

Trösttävlingen: 1) Ivar Klang, 2) Ivar Klintberg, 3) Claes Wiederkrantz, 4) Gösta Blume.

16 Svensson. (Gotlands Folkblad 12/6 1944)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig