Föregående sida

Mikael Carl Magnus Ronander - Wallén

f. 4/4 1969 i Visby

 

Son till Ulf Inge Johan Ronander o h h Doris Birgitta Marta

------------------------

Gift med Karin Anna Lundin f. 1/4 1978 i Kista Stockholms stad

Barn:

Elin Victoria f. 1/9 1995

Carl Erik Joachim f. 4/6 1998

 

Fänrik Gotlands regemente 1991, löjtnant 1996, elev MHShk 1997-98, kapten 1998, lärare MHS Karlberg 2000-03, avdelningschef MHS K 2003-04

 

Torsdagen den 27/1 1994 skadades den 24-årige Visbybon Carl Ronander, FN-soldaten och sergeanten vid P 18 lindrigt när kolonnen han färdades i genom centrala Bosnien utsattes för granateld från kroatisk milis. Kolonnen var på väg mellan Visoko och byn Fojnica när beskjutningen ägde rum omkring klockan tolv på dagen. Den skadade svenskens skador är inte allvarliga rnligt försvarsmaktens informationsavdelning. Han fick splitter i armen. Han erhöll "Försvarsmaktens medalj för sårade i strid", med anledning av striden i Bosnien den 26 januari 1994.

 

Skadades när FN-kolonn utsattes för granatattack

Den 24-årige svenske FN-soldaten Carl Ronander sårades på torsdagen lindrigt när kolonnen som han färdades igenom centrala Bosnien utsattes för granateld

- Svensken fick splitter i armen, berättar Ingegerd Sjöman vid försvarsmaktens informationsavdelning i Stockholm.

Kolonnen var på väg mellan Visoko och byn Fojnica när beskjutningen ägde rum omkring klockan 12 på dagen.

Den skadade svensken är en yrkesofficer från P 18 på Gotland. Hans skador är inte allvarliga enligt försvarsmaktens informationsavdelning. Även en kanadensisk FN-soldat sårades i attacken. Enligt en första rapport har han en bruten fot och splitter i ena ögat. De bägge fördes till det kanadensiska bataljonssjukhuset i Visoko.

- Det var förmodligen den kroatiska HVO-milisen som utsatte dem för granateld, sade talesmannen för FN:s skyddsstyrkor Idesbald van Biesenbroeck.

En svensk jeep, som var på väg mellan Split och Tuzla, har skjutits sönder, berättar Anders Person, stabsredaktör vid Nordbat utanför Tuzla, för TT på torsdagsmorgonen.

 

Okända gärningsmän

Skotten började vina när kolonnen stod stilla vid Prozor nära Gornji Vakuf i centrala Bosnien. Ett gick in i kylaren och gjorde jeepen obrukbar enligt Person. Ingen människa kom till skada. Vilka som sköt är inte känt.

Tolv av de 15 svenska pansarbandvagnarna som länge suttit fast i serbiska Pancevo är nu framme i Tuzla. Tre pansarfordon har nått fram till Fojnica där de förstärker kanadensarnas bevakning av två sjukhus.

Enligt Unprofor bröt nya häftiga strider ut i Fojnicaområdet i onsdags.

Patienterna som på torsdagen skulle ha lämnat Mostars muslimska del i södra Bosnien-Hercegovina fick vackert stanna hemma. De Bosnienkroatiska styrkorna vägrade låta FN genomföra den livsviktiga evakueringen av sjuka civila, meddelade Kris Janowski, talesman för FN:s flyktingkommissariat, UNHCR.

Meningen var att 22 patienter och 16 anhöriga skulle ha flyttats därifrån. Bland de sjuka, som behöver omedelbar vård, är en femårig flicka med skelettcancer.

Två spanska FN-soldater sårades i en granatattack i Mostar på torsdagen. De evakuerades därifrån för att få vård. Hittills har över 30 av FN:s fredsbevarande soldater dödats och hundratals har sårats på uppdrag i Bosnien och Kroatien.

 

Rutten stängd

Till Reuter hade Janowski andra dåliga nyheter att förmedla.

- Huvudrutten, som många av FN:s hjälpkolonner hittills använt genom centrala Bosnien – mellan Kakanj och Zenica, har tills vidare stängts, sade han.

Orsaken var det överfall som en kolonn utsattes för i onsdags, då sex eskorterande bosniska militärpoliser sårades i det muslimskkontrollerade Ticici. Dagen före hade en polisman skottskadats och flera kolleger till honom misshandlats av en folkmassa när en annan kolonn passerade genom samhället.

Enligt UNHCR söker man nu efter en alternativ rutt. På andra håll i centrala Bosnien har strider mellan muslimer och kroater också hämmat hjälpinsatserna kraftigt.

Enligt FN förekommer alltfler incidenter där bybor plundrar deras bilar med förnödenheter.

Bara en bråkdel av den hjälp som behövs kommer fram för närvarande. Men enligt FN-källor blir dessutom stora delar av den hjälpen stulen för att sedan säljas på den svarta marknaden.

Den amerikanske utrikesministern Warren Christopher meddelade på torsdagen att U.S.A. inte stödjer det ryska förslaget om ett möte på ministernivå i FN:s säkerhetsråd. Målet skulle vara att tvinga de tre kämpande parterna – muslimer, kroater och serber – att gå med på en etnisk uppdelning av republiken.

Han försvarade sig också mot det franska påhoppet om att U.S.A.  skulle agera åskådare mitt i den bosniska blodsutgjutelsen.

- U.S.A. står inte och ser på, inte på något sett. Vad vi gör är att vi står bakom de Nato-resolutioner som antagits, fastslog Christopher.

U.S.A. är berett att följa upp Natos beslut, så snart FN har gjort upp de militära planerna för ingreppet, fortsatte han.

Kanada motsatte sig Frankrikes utspel på onsdagskvällen om att Nato omedelbart bör gå in, med våld om så krävs, för att understödja FN-styrkorna samt öppna Tuzlas flygplats för hjälpsändningar.

Den kanadensiske utrikesministern André Ouellet sade att bombningarna med Nato-flyg skulle äventyra hjälpsändningarna och utsätta de kanadensiska soldaterna för en stor risk. Kanada har den tredje största FN-kontingenten i Bosnien.

Frågan om Tuzla-flygplatsen är en hårdknäckt nöt. Serberna har sina vapen riktade mot start- och landningsbanan och vägrar släppa greppet med motiveringen att muslimerna skulle börja smuggla vapen den vägen. Den bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic har erbjudit FN:s hjälpkolonner att använda två alternativa från Serbien.  (Källa: 293)

 

 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"