Föregående sida

Sixten Birger Malmborg

f. 2/2 1917 i Asarum, Blekinge län. d. 15/11 1939 i Karlshamn, Blekinge län. Son till skomakaren Gustaf Frank Malmborg f. 16/6 1896 i Karlshamn, Blekinge län, d. 22/7 1955 i Karlshamn, Blekinge län, gift den 21/10 1916 med Ruth Linnéa Larsson f. 2/4 1897 i Asarum, Blekinge län. d. 20/8 1978 i Karlshamn, Blekinge län
   

Värnpliktig vid Gotlands infanteriregemente

Den värnpliktige föll av bilen. Dödsolycka i Vamlingbo i går kväll.

Då den i Vamlingbo förlagda militären i går afton strax efter kl. 5 återkom till förläggningsorten efter att under dagen ha deltagit i de anordnade övningarna å Östergarnslandet, inträffade en dödsolycka som kostade 22-årige värnpliktige Sixten Birger Malmborg från Karlshamn livet.

När den första bilen i bilkolonnen på vilken åkte en avdelning av den tunga plutonen, återkommit till Vamlingbo och skulle svänga in från landsvägen till plutonens parkeringsplats vid Vamlingbo prästgård, råkade i själva svängen värnpliktige Malmborg, som satt längst bak på lastbilens flak, att falla i marken. Bilen hade ingen stark fart, men Malmborg, som satt framhukad med ansiktet vänt utåt, hade möjligen slumrat till efter den långa dagsfärden. Detta förklarar även, att han icke hållit sig fast i säkerhetsanordningarna på bilen. Han störtade som sagt av och hade tydligen fått huvudet före i marken, ty det konstaterades sedan, att han erhållit ett brott på skallbasen. Den efterföljande bilen han stoppa alldeles lagom, så att den icke körde på honom på vägen, och i privatbil fördes den skadade av folkskollärare E. Esklund till krigssjukhuset i Hemse. Under färden iakttogs en del livstecken, men vid ankomsten till hemse var Malmborg död.

Den omkomne var född i Asarums församling i Blekinge län den 2 febr. 1917 och tillhörde 1937 års klass. Han var nu bosatt i Karlshamn, där fadern är skomakare. Själv hade han arbetat som lackerare på bilverkstad. Han beskrives som en mycket skötsam och präktig ung man och hade bl. a. deltagit i idrottsrörelsen som aktiv fotbollsspelare. Närmast sörjes han av föräldrar och syskon.

Även ute i Vamlingbo har händelsen givetvis väckt förstämning både bland kamrater och befolkningen i övrigt. Flaggorna äro i dag sänkta på halv stång. Särskilt tragiskt kan det synas, att olyckan efter en bilfärd under dagen av omkring 18 mil, skulle behöva inträffa endast ett tiotal meter från parkeringsplatsen.

 

--------------------------------------

 

Under militära hedersbetygelser har i dag stoftet efter den genom olyckshändelse omkomne 22-årige värnpliktigen Sixten Birger Malmborg från Karlshamn förts ned till hamnen för vidare befordran till fastlandet. Kl. 1 samlades en paraderande militärtrupp jämte infanteriregementets musikkår vid bårhuset, varifrån processionen, i vilken bl. a märktes major Broms, ställde färden ned till hamnen under tonerna av Karl XV:s sorgmarsch. Sedan kistan förts ombord å ångf. Visby, bringades den hänsovne ett sista tack och farväl från regementet och en krans nedlades därifrån samt från kamrater m. fl. Slutligen spelade musikkåren Integer vitæ.

Stoftet kommer att vidarebefordras till Karlshamn, där jordfästningen äger rum.

(Gotlands Allehanda 16/11 1939 och 20/11 1939. Avskrift "M-L" )

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"