Föregående sida

Borg Länhard Engelbrekt Olsson - Everdahl

f. 23/5 1910 i Kiruna, Jukkasjärvi, Norrbottens län. d. 26/4 1944 i Kiruna, Norrbottens län

 

Son till muraren Erik Anton Olsson f. 7/3 1869 i Aranäs, Västernorrlands län d. 5/11 1952 i Jukkasjärvi. Gift med Anna Maria Marklund f. 9/3 1877 i Skellefteå d. 23/10 1932.

Borgs syskon:

Erik Bertil Halfdan f. 9/10 1903 i Jukkasjärvi

Lars Olof Birger 27/6 1905 i Jukkasjärvi

Borghild Anna Katarina f. 23/5 1910 i Jukkasjärvi

Anna Brita f. 9/10 1919 i Jukkasjärvi

---------------------------------------------------------------------------

Ogift

        

Värnpliktig vid Lv 3 G fp-18651

   

Föll utanför branten vid sjukhemmet. Beredskapare svårt skadad efter fall på 8-10 meter

Under den gångna natten har en svårartad olyckshändelse inträffat i närheten av Gotlands sjukhem, där en värnpliktig norrlänning, f. n. inkallad vid luftvärnet, råkade falla utför den höga branten och hamnade på järnvägsspåret till hampfabriken. Branten är 8-10 m. hög och beredskapsmannen erhöll svåra skador i bröstet. Hur länge han legat på platsen är svårt att säga men det har troligen gått flera timmar, innan han blev upptäckt och omhändertagen.

Den skadade upptäcktes i morse strax efter kl. 4 av en nattvakt vid hampfabriken och han anträffades då liggande på stickspåret till fabriken. Det framgick med all tydlighet att han ramlat utför den höga branten omedelbart öster om spåret och han låg nu med svåra skador i bröstet samt med skrubbsår på huvud och händer. Den skadade kunde inte tala om hur det gått till eller vem han var och hade på grund av bröstskadorna svårt för att andas. Polisen alarmerades genom hampfabrikens vaktmästare och inom kort var ambulansen på platsen och förde in den skadade på lasarettet.

Av den hittills företagna utredningen har framgått att ett biträde vid Gotlands sjukhem vid 1-tiden hört något jämrande ljud intill järnvägsspåret men hon hade blivit rädd och trott att det var en hund eller möjligen en berusad person.

På vederbörande fältpost har det meddelats att den värnpliktige varit intagen på sjukstugan i Fårösund på grund av att han var psykiskt nere och led av något som liknade lappsjukan. Han hade nu sökt vård i Visby och bodde för tillfället hos en svägerska. I går kväll hade han gått till sängs kl. 8 och lämnades ensam hemma under några timar. När de anhöriga kommo tillbaka var han emellertid borta.

På grund av mörkläggningen är det troligt att mannen ifråga förirrat sig ut på obekanta platser och inte varsnat den fara som branten utgjorde. Hampfabriken är å andra sidan upplyst, men han har möjligen blivit bländad av ljuset och därvid inte kunnat orientera sig.

På lasarettet upplyser man att den skadade fått flera revbensbrott framtill som förmodligen skadat lungorna och troligen har han också fått en hjärnskakning, varför hans tillstånd är ganska dåligt. (Gotlands Allehanda 24/4 1944)

   

--------------------

  

Döden följde

I går eftermiddag avled på lasarettet den svårt skadade beredskapsmannen vid Lv 3 G, som under söndagsnatten föll utför den höga branten vid sjukhemmet. Den så sorgligt omkomne var blomsterhandlaren Borg Länhard Everdahl från Kiruna. Han var född 1910 och ogift samt efterlämnar bland närmast sörjande en broder i Visby, typografen Birger Everdahl. (Gotlands Allehanda 27/4 1944)

  

-----------------

   

Till vila i hembygdens jord.

Stoftet efter den i Visby förolyckade blomsterhandlaren B. L. Everdahl fördes i lördags med ångaren Visby till fastlandet för vidare befordran till Kiruna, där jordfästningen skall äga rum. Innan kistan fördes till hamnen hölls en andaktsstund under ledning av kyrkoherde Ingemar Björck. (Gotlands Allehanda 2/5 1944)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"