Föregående sida

Lars Per-Arne Gardell

 f. 18/5 1966 i Lärbro Gotlands län d. 11/12 1995 i Visby (utanför Gradačac, Bosnien). Begravd den 16/12 1995 på Lärbro kyrkogård

 

Son till Arne Emil Oskar Gardell o h h Stina Kally Maria

-------------------------------------------------------------------

Ogift.

        

Tjänstgjorde som furir vid BA 05 / UNPROFOR i Bosnien. Tjänstgjorde i televapengruppen. Tillsammans med en dansk kollega skulle han den 11 december 1995 vid OP Sierra 03 resa en radiomast. Masten kom i kontakt med en ledning med starkström vilket medförde att Gardell avled.

 

Gotländsk FN-soldat omkom i Bosnien

En 29-årig gotländsk FN-soldat i Bosnien omkom i går eftermiddag (11/12 1995) vid en olycka.

Dödsolyckan inträffade när en radiomast skulle resas vid en observationspost utanför Tuzla. Radiomasten blev plötsligt strömförande och den gotländske FN-soldaten drabbades av hjärtstillestånd när han kom i kontakt med masten. Alla upplivningsförsök misslyckades.

Den omkomne tillhörde inte den gotländska bataljonen utan ingick i en radiogrupp, stationerad vid bataljonsstaben Camp Oden utanför Tuzla. Han tillhörde den senaste rotationsomgången som anlände till staben i oktober.

Dödsolyckan inträffade vid 16,30-tiden på måndagseftermiddagen. Olyckan skedde när en radiomast skulle resas på observationsplatsen Sierra 03 utanför Gradacac, cirka 40 kilometer nordväst om Tuzla.

Radiomasten kom av någon anledning i kontakt med en strömförande ledning.

När den gotländske FN-soldaten kom i beröring med den dödligt strömförande masten, drabbades han omedelbart av hjärtstillestånd. Livräddande åtgärder påbörjades direkt men soldatens liv stod inte att rädda.

20-minuter efter olyckan fanns en helikopter från det norska fältsjukhuset på plats. Läkare bedömde senare att mannen omgående dödats.

Vid olyckstillfället skadades även en dansk FN-soldat lindrigt. Olyckan utreds nu av militärpolis på platsen.

Den omkomne FN-soldatens närmaste anhöriga underrättades sent på måndagskvällen om dödsolyckan. (Gotlands Allehanda 12/12 1995)

 

 

BOSNIEN

Militärpolis utreder dödsolyckan med den gotländske FN-soldaten

STOCKHOLM/TUZLA (TT)

Svensk militärpolis i Bosnien började på onsdagen utreda omständigheterna kring tisdagens olycka då en svensk FN-soldat dödades efter att ha fått elström genom kroppen.

Den omkomne är 29-årige Lars Gardell från Visby.

Olyckan inträffade vid en av den av nordiska bataljonens observationsposter strax utanför Tuzla. Den svenske FN-soldaten skulle tillsammans med en dansk kollega resa en radiomast. Masten kom i kontakt med en strömförande ledning, svensken drabbades av hjärtstillestånd och hans liv stod inte att rädda trots omedelbara hjälpinsatser. Läkare från det norska fältsjukhuset i Bosnien var snabbt på plats men kunde inget göra.

Den danske FN-soldaten skadades lindrigt.

Övriga soldater i radiogruppen chockades och har tagits om hand av personal från bataljonen.

Stoftet efter den döde svensken skall så snart det är möjligt föras hem till Sverige med militärflyg.

Tisdagens olycka var den andra dödsolyckan under det svenska engagemanget i Bosnien. Den tidigare olyckan inträffade i november i år i samband medvapenvård. Ett skott gick då genom en tältduk och träffade en soldat så olyckligt att han avled. (Gotlands Allehanda 13/12 1995) 

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"