Föregående sida

Georg Andreeff

f. 1/1 1921 i Ryssland d. 20/12 1991 i Lilla Snögrinde Klinte Gotlands län. Begravd den 9/1 1992 på Klinte kyrkogård, avd. B Direkt söder om, kv. 9 rad, nr. 5-6.

----------------------------------------

Gift 1:a 1/6 1946 med ?

Gift 2:a 26/10 1957 med Eva Underdahl f. 29/11 1922 i Norge (Frånskilda 13/4 1966)

Gift 3:e 15/11 1966 med Helena Margareta Sundberg f. 30/4 1943 i Engelbrekt Stockholms stad

Barn:

Alexander f. 5/7 1969 i Lidingö Stockholms län

  

De flyttade den 31/10 1981 till Klinte från Värmdö. Sjökapten.

   

 

   

Strax innan jul i fjol avled sjökapten Georg Andreeff, Klintehamn. Han hann inte fylla 71 innan han hastigt gick bort under ett besök i Gambia.

Georg Andreeff var något av en äventyrare och hade också en äventyrlig bakgrund. Hans far var troligen storfursten Gavriil Romanov i den ryska tsardynastin, men faderskapet blev aldrig bekräftat och Georg var inte heller den som allt för mycket brydde sig om några furstliga anor. Också hans mor, Margarite Orlov, kom från furstlig släkt, och Georg föddes ”någonstans i Europa” när hon flydde revolutionens Ryssland.

Georg växte upp i Berlin med bankiren Alexander Andreeff som styvfar. Som ung bekämpade han nazismens framväxt, men togs ut i kriget och slogs på de flesta fronter. I krigets slutskede deserterade han till Nordafrika och hamnade hos de franska legionärerna, varifrån han också rymde för att så småningom ta sig över till Sverige. Där blev han dock förpassad ur landet i den uppmärksammade baltutlämningen. Han sattes i polskt fängelse, men lyckades än en gång rymma, och att efter en tid ha gömt sig undan i Berlin återvände han 1946 till Sverige, nu för gott.

Han provade på olika yrken men sjön och äventyret lockade. I början av 50-talet gjorde han i en före dettta livbåt en ensamsegling ända till Karachi vid Röda havet, (1) och senare köpte han vid ett par tillfällen fisketrålare. En tid fiskade han från Liberia, och ahn var också med och fiskade i farvattnen runt Borneo och Filippinerna.

PÅ 70-talet avlade han sjökaptensexamen i Stockholm och seglade flera år som befälhavare i Nordship-båtarna. Men han hade också flera andra uppdrag, kanske minns ni tidningsrubrikerna 1988 då han som befälhavare i lastfartyget Belle hamnade i fängelse i Seattle efter bråk med bland annat invandrarmyndigheterna. Då var han redan pensionär, men också efter det äventyret hade han flera uppdrag till sjöss, så sent som förra sommaren som befälhavaren i Sea Action i en trad runt sydamerikanska kontinenten.

Georg Andreeff var också under flera somrar befälhavare i Karlsöbåten, vilket bidrog till att han för drygt tio år sedan bosatte sig i Klintehamn. Han blev ledamot i Skeppargillet 1981. (Källa: 764)

(1) Karachi ligger vid den del av Indiska oceanen som kallas Arabiska sjön, inte Röda havet.

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"