Föregående sida

Sven-Eric Emanuel Persson

f. 24/1 1931 Närs i Slite i Othem, Gotlands län. d. 6/4 1979 på Aniaragatan 8, Visby, Gotlands län.

Begravd den 15/5 1979 på Visby norra kyrkogård, avd. 62, nr. 16.

Sven-Eric gifte sig den 29/6 1957 med Febe Barbro Ruth Mathilda Lundberg f. 4/3 1932 i Söderhamn, Gävleborgs län d. 18/9 2012 i Hammarby Stockholms län (Begravd i Visby)

Barn: Hans Eric Christer f. 11/3 1962 i Linköpings Sankt Lars. Elisabeth (Titti) Barbro Linnéa f. 28/9 1964 i Linköpings Sankt Lars.

 

Sven-Eric var son till sotare, muraren Gideon Edvard Emanuel Persson f. 9/4 1891 i Visby, Gotlands län, d. 22/1 1953 i Othem, Gotlands län. Gift kyrkligt den 21/3 1920 med Ellen Linnéa Karlsson 26/7 1893 i Tjureda, Kronobergs län, d. 1/3 1986 i Othem, Gotlands län.

Sven-Erics syskon: Iris Linnéa Margareta f. 5/3 1921 i Othem, d. 6/10 1999 i Othem. g. Söderberg.

  

Barnen och hustrun tog efter Sven-Erics död hustruns flicknamn Lundberg.

Dotter tog sig förnamnet ”Titti”.

   

1955 fänrik, fältflygare vid F 13 Kungl. Bråvalla flygflottilj.

   

Slitepojke hoppade från 4.000 m
FLYGANDE TUNNA I SPINN ÖVER BRÅVIKEN

Norrköping. (GA) 24-årige slitepojken fänrik Sven Eric Persson, som tjänstgör vid Bråvalla flygflottilj, måste på måndagen (31/10 1955) rädda sig med fallskärm ur ett störtande flygplan. Han hoppade från 4.000 meters höjd och hamnade i ett träd. Flygplanet, en J 29:a, hade kommit i spinn, som Persson inte lyckades få den ur. Planet slog ned vid Brobergs gård.

Om jag inte hoppat på så hög höjd, så skulle jag med säkerhet hamnat i sjön, säger han. Maskinen råkade i spinn över Bråviken. Persson var ensam i maskinen på den höga höjden. Flera av hans kamrater flög på lägre höjd. Alla försök att räta upp maskinen var förgäves. Utlösningen på katapultstolen fungerade perfekt. Persson slungades ut och fallskärmen utvecklade sig normalt.

Flera personer såg Persson hoppa ur planet och hörde knallen, då maskinen slog i marken. De trodde först att han skulle hamna i vattnet. Strax ovanför markytan kom emellertid en vindpust och förde flygaren in mot land. Det verkade ett slag som om Persson skulle törna mot ett högt spjälstaket, men han lyckades styra fallskärmen ur farozonen. Han uppmärksammade emellertid inte ett träd i närheten och med ryggen före slog han mot trädkronan. Där blev fallskärmen hängande, men Persson tog sig snabbt loss och kom ned på marken. Med undantag av en skråma i nacken klarade han sig förvånansvärt bra.

Inspektor Sivert Andersson, som såg flygaren hoppa, tog genast hand om honom och bjöd på kaffe i väntan på ambulansen.

Fänrik Persson har tidigare varit i spinn med maskiner, men den här gången lyckades han inte räta upp planet. Det var inte möjligt för honom att klargöra orsaken till att planet råkat i spinn.

Planet slog med en våldsam knall ned vid Brobergs gård som ligger flera kilometer från Näs säteri. Maskinen brann omedelbart upp.

 

Dödshopp befarades

Det var många människor som med spänning följde fänrikens lufthopp. Även hans kamrater i de övriga planen följde honom. De kretsade över nedslagsplatsen ända till fänriken omhändertogs. Till att börja med befarade man att han följt med planet till marken. Ambulansen dirigerades därför först dit. Sedan klargjordes rätta förhållandet.

Automatiskt kommer fänrik Persson nu med i ”Caterpillar club”, en exklusiv klubb bildad av fallskärmsfabrikanten L. Irving för personer, som under livsfara måste lämna en luftfarkost. Det synliga tecknet består i en guldnål i form av en silkesfjärilslarv.

  

Sven Eric Persson utnämndes i april 1954 till fänrik vid flygvapnet. Han hade energiskt och målmedvetet gått in för flyget och han tog värvning som 18-åring vid flygvapnet vid Ljungbyhed. Efter tolv månaders volontärtid placerades han som fältflygare vid F 16 i Uppsala. Han avlade militärstudenten vid försvarets läroverk och genomgick kadettskolan på Ärna utanför Uppsala. Han var under sin tid på Gotland en mycket trägen segelflygare. (Gotlands Allehanda 2/11 1955)

 

 

Caterpillarklubbnålen

                 

Gravsten på Visby norra kyrkogård

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"