Föregående sida

Bernt "Bison" Åke Erland Nilsson

f. 1/5 1939 i Visby

 

Gift med Birgit Elisabet f. 19/6 1939 i Visby

Barn:

Maria Elisabet f. 19/7 1962 i Riseberga Kristianstads län

Karin Elisabet f. 25/2 1967 i Österhaninge Stockholms län

   

Utrikeskorrespondent, författare, krönikör mm

   

Han har rest så mycket, sett så mycket under alla år som journalist och utrikeskorrespondent hos de stora drakarna, Expressen, Aftonbladet och SVT. De sista yrkesverksamma åren, nära tio år, arbetade han vid Östnytt.
–Jag har rest så in i helsikes mycket genom åren, jag var ju anställd för att resa. Det kostade mig mitt äktenskap, säger Bison uppriktigt och tillägger:
–Fast jag har alltid varit hemkär. Mina föräldrar skilde sig tidigt så hemmet har alltid varit tryggheten på något sätt.
Han har rapporterat från tre krigszoner under sina år som journalist: Vietnam-, Jordanien och Biafrakriget. Plus några svåra svältkatastrofer. Vid ett tillfälle var det nära att han själv inte kom hem levande.
–Jag höll själv på att stryka med. Jag stod cirka 10-15 meter från en granat som slog ned och dödade en amerikan. Explosionen gav mig en skada på båda öronen men det förstod jag först flera år senare när jag var utrikeskorrespondent i London. Jag trodde att jag var så jäkla dålig på engelska men det var för att jag inte hörde. Jag fick dessutom granatsplitter i magen som fortfarande finns kvar, jag brukar skylla på det när jag springer fel vid orienteringen, säger Bison och ler snett.
Någon krishantering var det inte frågan om då och under många år kunde de svåra minnesbilderna väcka honom med ett skrik på nätterna. Det finns fortfarande stunder då han inte klarar av att med ord berätta om vad han upplevt. I dag är inte en sådan dag.
–På ett barnhem i Vietnam var det en ung flicka som jag tyckte sjöng så märkligt. Det visade sig att hon hade fått tungan avskuren.

  

 

Gotländsk reporter skadad vid Khe Sanh

Den gotländske journalisten Berndt Nilsson – tidigare signaturen Bison i Gotlänningen − som just nu är i norra delen av Sydvietnam i den amerikanska basen, som förste icke amerikanske journalist, Khe Sanh som representant för Aftonbladet, har blivit sårad i magen av granatsplitter. Enligt rapporter till Stockholm skulle skadorna inte vara så allvarliga. Nilsson blev sårad av granatsplitter under beskjutning av flygplatsen i den innestängda USA-basen Khe Sanh. Han har nu återvänt från Khe Sanh till Saigon.

I ett telegram hem till Stockholm säger han:
− Det har varit hårda strider som jag aldrig glömmer. Jag lever vidare med granatsplitter i mig som minne av de dramatiska dagarna. I Khe Sanh var jag innestängd i tre dagar. De amerikanska soldaterna dog runt omkring mig under beskjutningen. Det var omöjligt för USA-trupperna att få ut sina döda och sårade. Till slut kunde jag komma med en evakueringstransport.
När jag låg i min skyddsgrop för att springa fram till evakueringsplanet kom en raket från de nordvietnamesiska ställningarna. Den slog ned bara 50 meter från där jag befann mig. Jag kastade mig ned i en grop före nedslaget. Sedan kunde jag stå upp och fotografera det som hände.
− Det var då jag fick splitter i mig. Jag kom till ett militärsjukhus i Saigon tillsammans med
− Jag träffade en annan svensk däruppe. Han var soldat i amerikanska armén och hade ställt upp som frivillig i Vietnam. Hur någon frivilligt kan ge sig till detta helvete är ofattbart.
− En dag under vår middag i en bunker slog en granat ned bara tio meter från oss. Flera soldater kring mig dödades och sårades. Jag fick rycka in som bårbärare och springa med döda och sårade marinsoldater till ett sjukvårdstält. Här gällde ingenting annat än att söka hjälpa skadade medmänniskor. (Källa: 685)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"