Föregående sida

Lars Petter Eskelund

(Hansson) (Kallar sig i Amerika Lars Esklund)

f. 4/1 1818 vid Äskes i Sanda Gotlands län d. 8/5 1871 i Scipio Millard Utah USA. Begravd vid Scipio Pioneer Cemetery Utah.

  

Son till husbonden Hans Hansson f. 3/9 1773 vid Äskes i Sanda Gotlands län d. 10/12 1839 vid Äskes i Sanda Gotlands län. Gift 1:a 24/10 1805 i Sanda med Margaretha Elisabeth Jacobsdotter f. 23/2 1783 vid Hemmungs i Sanda d. 25/1 1823 vid Äskes i Sanda Gotlands län.

Gift 2:a 6/1 1826 i Sanda med Anna Greta Jacobsdotter f. 7/12 1775 i Klinte d. 19/7 1829 vid Äskes i Sanda Gotlands län.

Lars syskon:

Stina Gardrud f. 16/7 1807 vid Äskes i Sanda Gotlands län

Anna Greta f. 1/12 1809 vid Äskes i Sanda Gotlands län

Lisa Maja f. 28/9 1812 vid Äskes i Sanda Gotlands län

Jacob Johan f. 2/1 1815 vid Äskes i Sanda Gotlands län

(Fadern Hans var benägen på dryckenskap)

---------------------------------------------------------------

Gift 5/11 1847 med Brigitta Catharina Båtelsdotter f. 21/7 1822 vid Austre i Vamlingbo Gotlands län d. 4/1 1888 i Scipio Millard Utah USA.

Barn:

Anna Maria Christina f. 22/9 1848 vid Austre i Vamlingbo Gotlands län d. 5/10 1919 i Scipio Millard Utah USA.

Hans Petter f. 9/1 1852 vid Austre i Vamlingbo Gotlands län d. 23/12 1925 i Scipio Millard Utah USA.

Båtel Herman (Kallar sig i Amerika Harmon) f. 12/7 1854 vid Austre i Vamlingbo Gotlands län d. 13/8 1897 i Scipio Millard Utah USA.

Catharina Elisabeth (Kallar sig i Amerika Elizth) f. 23/4 1857 vid Austre i Vamlingbo Gotlands län d. 21/8 1942 i Scipio Millard Utah USA.

Emma Johanna f. 27/5 1860-05-27 vid Austre i Vamlingbo Gotlands län d. 10/7 1934 i Scipio Millard Utah USA.

Louis Cardigad (Kallar sig i Amerika Lewis) f. 24/4 1862-04-24 vid Kattegatt i Nordsjön under resan till USA d. 17/5 1876 i Scipio Millard Utah USA.

         

Deltog i de så kallade Indiankrigen. "Blackhawk war". Inskrevs 1/5 1867 som Privat i Capt. C. Tollestrup´s Company Infantry Utah Territory Militia. Utskrevs ur förbandet 1/11 1867.

   

 

Lars med hustru och 5 barn samt mormor Caisa lämnade alla sitt hem för att flytta till Amerika. De reste först till Stockholm. De kom för sent för vinterbåten så de var tvungna att stanna i Stockholm fram tills vårbåten avseglade. Medan de var där såg kungen av Sverige, vars slott låg i staden. Familjen var glada över den upplevelse. I april 1862 gick familjen ombord på ett fartyg kallas "Electrica" och seglade mot Amerika. Resan tog sju veckor. Det var en mycket stormig och blåsig sträcka. När barnen blev rädda gav Katharina dem lite socker för att hålla dem lugna. Socker var en nästan okänd lyx då. Många människor blev sjuka på resan. Mormor Caisa blev sjuk på båten.
Deras son Herman drabbades av en feber, som gjorde honom till krympling.
Familjen Esklund reste på mellandäck, liksom de flesta andra invandrare. De var tvungna att turas om med att laga mat i köket. Ibland lagade man mat på en gång, tillräckligt för att räcka till en hel vecka.
Ombord på skeppet den 23 april, fyllde Elisabeth 5 år. Hon fick ett porslins-äggkopp. Nästa dag den 24 april föddes hennes bror. De kallade honom Louis Cardigad.
Fartyget kom i land i New York City den 5 juni 1863.
Den 19 juni tog de tåget till Florens Nebraska. Mormor Caisa återhämtade sig aldrig från resan. Hon avled och begravdes där. Hon var bara 66 år gammal.
Året var 1863 och det fanns fortfarande hot från inbördeskriget som pågick i Amerika. Folk var rädda för att göra resan, fruktade att de skulle hamna mitt i kriget.
I Florens köpt de en täckt vagn, en Oxe, och en vacker spis. Med alla familjens ägodelar inuti den täckta vagnen fanns inte mycket utrymme för något annat. Barn under 5 års ålder fick åka på vagnen. De äldre barnen, liksom Elisabeth syster, som var 10, tvingades gå hela resan. Resan var 209 svenska mil. Eftersom Elisabeth var 5 fick hon åka ibland på vagnen och andra gånger fick hon gå bredvid vagnen.
Först hade Lars lite svårigheter att köra vagnen med oxen eftersom han inte var van, men med sin tro på Gud, började den lilla familjen tappert resan västerut.
Slutligen kom de till Salt Lake City, bara för att få rådet att fortsätta till Gunnison och slå sig ner där. Gunnison var ett litet område som höll på att göras till nybyggnad. Många svenska familjer ombads att lösa in en del av marken. Familjen Esklund kände redan till några av de andra familjerna där, vilket gjorde att det gick bra för dem.
Den första vintern i Gunnison var en mycket svår. Lars hade en hel del pengar när de lämnade Sverige men han hade lånat ut så mycket av det till mindre lyckligt lottade pionjärer att han och hans familj tvingas leva i en jordkula. Till slut var de även tvungna att byta spisen mot en ko de förlorat när de reste över Prärien. Även med alla besvär de haft var de tacksamma och nöjda med sin nyfunna religion.

Under våren arbetade familjen mycket hårt. Elizabeth minns att hon fick gå med sin far till fälten för att oxen skulle beta och hur rädd hon hade varit vid varje buller, tänkte att det kanske var indianer. Hon minns att många bosättare rusade in i sina källare för skydd mot angrepp från fientliga stammar.
Ett stenfort byggdes i Gunnison för att skydda folket från indianska attacker. Fortet omfattade fyra hus byggda i en fyrkant med en vakt i varje hörn. Männen turades om att stå vakt på natten och även under dagen medan andra arbetade på fälten. De var tvungna att vakta boskapen också.

Slutligen efter många vedermödor och uppoffringar fick de en gård som sin egen och ett timmerhus. När de hade bott i Gunnison i nästan sju år var det en grupp som ville flytta till Scipio. Deras profet Brigham Young berättade för folket att de skulle lämna stället och flytta till en säkrare plats där indianerna inte var lika fientligt. Familjen Esklund flyttade med dem. Staden kallades först Richfield, men Brigham Young ändras det senare till Scipio.
En tid levde de i ett timmerhus, men så småningom de byggde de ett av soltorkat tegel med halmtak. Katherine anlade en trädgård. Hon älskade sin trädgård.

Lars deltog i Indianska kriget. Comanche Campaign (1867-1875) var en rad konflikter som ägde rum under hela gränsregionerna i Colorado, Kansas, New Mexico, Texas, mellan Arapaho, Comanche, Kiowa och södra Cheyennes stammar av Indianer och USAs armé och vita bosättare.  (Berättelsen hittad på internet)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"