Föregående sida

Janis Arvids Speks

f. 6/10 1921 i Barta, Lettland. d. 1985 i Tyskland. Hemort innan flykten: Liepāja. Gift 1963 med Elvira f. i Tyskland. Barn: Oliver f. i Göteborg.

Tillhörig 19. Waffen-Grenadier-Division der SS (lettische Nr. 2), Waffen-Artillerie Regiment 19. Han och brodern var bl. a. med vid striderna vid Dsukstes julen 1944 där 19:e SS-divisionen, trots att de anfölls av sju sovjetdivisioner, lyckades hålla fronten. Han sårades där för andra gången av ett granatsplitter i bröstet. Han låg på lasarettet i Talsos till mars 1945. Han var tillbaka i tjänst och stred i Zebres i slutet av mars, då som gruppchef. Fronten rörde sig där fram och tillbaka, men stod sedan stilla. Eglons och brodern Arvids tillhörde nu samma batteri. Före kapitulationen i slutet av april skickades bröderna och många artillerister med dem till främsta linjen.

Den 8/5 fick de höra talas om kapitulationen, men den 19: divisionen hade inte fått något klart besked. Batterichefen sade till dem: ”Tyska armén har kapitulerat. I sektorn bredvid oss har tyskarna förhandlat med ryssarna och hängt ut vita flaggor. Vår armé är fylld av onda gärningar och sorg. Den tiger. Ryssarna iakttar inte kapitulationsvillkoren gentemot oss.”

Kl. 8 på kvällen kom plötsligt en order om stridsberedskap. Alla rusade till kanonerna. En larmgrupp bildades och skickades fram. Brodern Eglons hörde att det här skulle bli 19:e divisionens självmord. Men efter ett tag ändrades ordern. Förbanden skingrades och började upplösas.

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"