Föregående sida

Helikopter havererade söder om Lindö i Blekinge län 1/11 2005

Hkp 10. Eurocopter AS 332M1. Tillverkningsnummer: 401. 31. Hkpdiv., Ronneby. H91 (Helge nittoett). Helikoptern havererade kl. 19.31 den 1/11 2005 i havet söder om Lindö i Blekinge län N56,103° E015,333°. 

 

Under en samövning med Blekinge Flygflottiljs (F17) räddningsbåt Lindeskär deltog en militär flygräddningshelikopter (HKP10) baserad på Ronneby. Inför en vinschövning genomförde helikoptern inflygning mot Lindeskär söder om Lindö. Under inflygningen kolliderade helikoptern med havsytan. Vid nedslaget i vattnet separerade stjärtbommen från helikopterskrovet. Helikopterbesättningen aktiverade helikopterns nödflottörer och besättningen och de två passagerarna evakuerade från helikoptern till tre enmans- och en sexmanslivbåt. En av de ombordvarande erhöll en lindrig ryggskada vid nedslaget, medan övriga var oskadda. Lindeskärs besättning, som observerat olyckan från ca 500 m avstånd, larmade sjöräddningscentralen (MRCC, Sweden Rescue) om olyckan och undsatte de ombordvarande. Samtliga åtta, sex besättningsmän och två passagerare, transporterades därefter till land med Lindeskär. Helikoptern bogserades under kvällen av SSRS Vodafone in till Gö hamn, där den lyftes upp på kajen för vidare transport till Försvarsmaktens Tekniska Skola (FMTS) i Halmstad för undersökning.

Gotlänningen Göran Svedjer var operatör ombord på helikoptern. (Haverirapporten)

 

 

Super-Puma havererade i havet

En helikopter av typen Super Puma havererade på tisdagskvällen i havet söder om Ronneby.

Alla åtta ombordvarande är välbehållna.

Olyckan inträffade cirka fyra sjömil ostsydost om fyren Gåsfeten under en övning tillsammans med flygvapnets räddningsbåt Lindeskär.
Räddningsbåten Lindeskär transporterade i land de ombordvarande.
Två sjöräddningsenheter har larmats till platsen för att bevaka den havererade helikoptern. Olyckshelikoptern hade utgått från flygflottiljen F17 i Kallinge. Ombord fanns fem mans besättning och ytterligare tre personer som deltog i övningen.

De räddade fördes i land med räddningsbåten Lindeskär och togs sedan i en buss till flygflottiljen där de kommer att få genomgå så kallad debriefing.

Gåsfeten är inseglingsfyren till Ronneby.

Flyg- och sjöräddningscentralen i Göteborg fick först larm från räddningsbåten kl. 19.31. Därefter anropade helikoptern och meddelade att man låg i vattnet. Helikopterns flottörer löste ut så det var ingen risk att den skulle sjunka.

Vad som orsakat haveriet är ännu okänt.

Helikoptern tillhör Flygvapnets helikopterflottilj, med huvudsäte på Malmen i Linköping, men var baserad i Kallinge.

Enligt major Johan Backarp, presschef vid helikopterflottiljen, kan det bli aktuellt att bogsera helikoptern mot land. (Källa: 878)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig