Med HMS Carlskrona på piratjakt

 
ME 03 är beteckningen på Sveriges styrka som mellan den 6 april och 6 augusti 2013 är på plats i farvattnen utanför Somalias kust för att ingå i Operation Atalanta, EU:s marina insats. Beteckningen EU Navfor står för EU Naval Force. Detta är tredje gången Sverige deltar med fartyg i EU Navfor. Operation Atalanta syftar till att ge skydd åt fartyg som för WFP:s räkning transporterar mat till nödställda i Somalia. Operationen syftar även till att skydda de sjötransporter som Afrikanska unionens insats i Somalia (AMISOM) genomför, övervaka fisket utanför Somailas kust samt avvärja och bekämpa sjöröveri och väpnade rån mot fartyg.
 
Kirurgen Anders Sjöqvist Överläkaren Åke Karlbom

 

Med ombord på HMS Carlskrona fanns de båda läkarna från Visby lasarett, kirurgen Anders Sjöqvist och överläkaren Åke Karlbom. Operationsmöjligheterna ombord på Carlskrona anses vara lika bra som på Visby lasarett. Ombord finns sju sjuksköterskor och fyra läkare. Både Sjöqvist och Karlbom har varit med ombord på HMS Carlskrona tidigare.

De två gotlänningarna ingick i en besättning på 135 personer. Fartyget genomförde sitt första uppdrag i Operation Atalanta, som är EU:s marina insats för att skydda fartyg i området, när fartygets helikopter upptäckte en misstänkt piratbåt utanför Somalia morgonen den 12 april.
Sedan helikoptern förföljt båten, som ska vara av samma typ som ofta används i piratattacker, valde besättningen att styra mot land. På stranden vändes båten upp och ner, enligt Försvarsmakten för att dölja sin utrustning.
–Det var en lyckad insats att upptäcka båten, och få de misstänkta piraterna att vända om, säger Anders Kallin, informationschef på HMS Carlskrona till TT.
Det är tredje gången som Sverige deltar i operationen, och andra gången för skeppet HMS Carlskrona. Uppdraget pågår fram till augusti. (Foto Fanjunkare Niklas Ehlén/Combat Camera/Försvarsmakten och Fk Anna Norén/Försvarsmakten)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig