Föregående sida

Radarspaningsstation PS-65 ”Katten” (R 130)

Furillen  Rute

PS-65

"Katten" 1967

Mellan åren 1963 och 1964 installeras en PS-65 med operativa namnet "Katten" och samtidigt beslöts det att radartroppen skulle utökas till ett kompani 130. radarkompaniet (R 130). Anläggningen sorterade och bemannades som tidigare av F 13. Förbandets personal utökades från att tidigare varit en radartropp till ett kompani, 130. Radarkompaniet. Baracken byggs till med en ny del för teknisk personal och materiel. De flesta teknikerna som anställs placeras till en början i Tingstäde. 1965 står stationen klar och kan tas i full drift.

På våren 1967 byggs expeditionsbaracken som kom att innehålla förutom expeditioner även kök och matsal.

I augusti samma år påbörjas dygnet-runt-körning på grund av det s.k. 6-dagarskriget mellan Israel och Egypten.

Anläggningen blev från 1986 samgrupperad med en ny radaranläggning PS-66 "Bonsen". I några år kördes både PS-65 och PS-66 parallellt tills PS-65-systemert togs bort ur flygvapnets organisation. Anläggningen revs i mars 1993 samtidigt togs radarhöjdmätaren PH-40 bort eftersom 66:an både kunde mäta bäring, avstånd och höjd.

Radarstation PS-65 var en L-bandsradar som ingick i Stril 50- och 60-systemen och används för spaning och stridsledning. Stationen var en av flygvapnets första högeffektradar och hade en pulseffekt på ca 2,3 MW och med en räckvidd respektive höjdtäckning på 330 km respektive 25.000 m.

 

Kontrollbordet vid "Katten" 1967

 
 

Kattungen

Det fanns ytterligare en spaningsradar på område på Furillen. Det var en begagnad fartygsradar som skänkts av KA3. Den satt monterad på taket till en mindre vaktstuga på klippkanten nära strandkanten. Vaktstugan var bemannad med  vaktsoldater som hade uppsikt över närområdet. De stora radarstationerna var till för bevakning längre bort och radarbilden i närområdet stördes av sjöklotter. Den lilla närradarn kallades för Kattungen.

 
 

Ett av många år på ön 1983. Dagboksanteckningar av Åke Petersson under tjänstgöring vid "Katten".

 

Brev från M. Åström till Gotlands Försvarshistoria

"Luftbevakning och radaranläggningar" och radarstationen "Katten" på Furillen blev jag mycket glatt överaskad när jag såg att du publicerat en bild på den tavla som jag målade när jag själv gjorde min värnplikt som radarobservatör på stationen 1979. Den har jag inte tänkt på eller sett sedan jag lämnade R130 i januari 1980, alltså nästan exakt 30 år sedan!  Jag fick ett uppdrag att måla en tavla som skulle symbolisera R130, en logo för stationen som skulle placeras i nedgången till OP-rummet i berget. Jag fick fria händer att rita någon lämplig symbol och då blev det en svart katt och radarantennen som står på Gotland. Om jag inte minns fel så hette sergeanten Christer Stolt som frågade om det fanns någon som kunde måla en lämplig stationslogo. Jag tog på mig detta extrajobb som jag utförde mellan mina pass nere i berget. Den var klar till jul/nyår 1979, bara kort tid innan jag muckade. Jag fick tyvärr aldrig se den på plats i berget, det hade varit kul. Man gjorde klisterdekaler i plast med logon. Senare fick jag en hälsning från Christer Stolt där han skickade med en sådan dekal som jag fortfarande har hemma. Undrar vad som hände med tavlan när stationen lades ner? Den var ganska stor i formatet, säkert metern hög och halvmetern bred och målad på en spånskiva. Det var en överaskning så jag var tvungen att skriva några rader och berätta om tavlans historia.

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig